Stručnjak za sigurnost: Vulin će biti glavni ruski obavještajac na Balkanu

10
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost: Vulin će biti glavni ruski obavještajac na Balkanu
Foto: Arhiv / Aleksandar Vulin i Miralem Kapetanović

Imenovanje proruskog političara, Aleksandra Vulina, bivšeg ministra odbrane i unutrašnjih poslova Srbije za šefa državne obavještajne agencije (BIA) na jučerašnjoj sjednici vlade u Beogradu, očekivano, izazvalo je reakcije u međunarodnoj javnosti.

Ugledne svjetske agencije AP i AFP javljaju da je srbijanska vlada imenovala čvrsto proruskog političara za novog šefa svoje državne obavještajne agencije. Vulin se na toj poziciji, zanimljivo, zarotirao sa Bratislavom Gašićem, koji je sada ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Politika „srpskog sveta“

Njegovo imenovanje na tako osjetljivo obavještajno mjesto se vidi kao još jedna uvreda Zapadu i ignorisanje njegovih poziva Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU ako zaista želi da se pridruži bloku”, navodi američki AP.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Naime, kao ministar unutrašnjih poslova Vulin je posjetio Moskvu u augustu ove godine, u rijetkoj posjeti jednog evropskog državnog zvaničnika od početka ruske invazije u Ukrajini, i tada je naglasio da se Beograd neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata u Ukrajini, piše AP.

Svjetske agencije: Imenovanje Aleksandra Vulina je uvreda Zapadu

Svjetske agencije: Imenovanje Aleksandra Vulina je uvreda Zapadu

Imenovanje Vulina znakovita je poruka i za Bosnu i Hercegovinu i regiju, budući je riječ o političaru koji je glavni protagonista priče o „srpskom svetu“, „kovanice koja neodoljivo podsjeća na aspiracije zvanične srpske politike koje su početkom devedesetih odigrali ključnu ulogu u krvavom raspadu bivše Jugoslavije“.

“Srpski svet je nužnost ove generacije. Ne budemo li stvorili srpski svet, bojim se da nećemo imati šta ostaviti idućim generacijama”, rekao je Vulin u martu ove godine.

U junu je govorio kako je „stvaranje srpskog sveta proces koji se ne može zaustaviti“ i istakao kako je važno da svi Srbi, bez obzira gdje žive, budu jedinstveni i da o svim pitanjima od nacionalnog interesa „odlučuju zajedno u Beogradu, u prijestonici svih Srba“.

U julu će poručiti da je jedini način da Balkan ostane miran to da “Srbi žive u jednoj državi”.

Samo tri dana prije imenovanja na dužnost šefa BIA, 29. novembra, rekao je da je “srpski svet uslov opstanka srpskog naroda”.

Miralem Kapetanović
Foto: Arhiv: Miralem Kapetanović

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, kaže za Radiosarajevo.ba da je „Rusija imenovanjem Aleksandra Vulina za šefa BIA-e dobila ono što je i tražila“.

„Vulin je već dugo glavni igrač Rusije na Zapadnom Balkanu. On je u nekoliko navrata još kao ministar MUP Srbije organizirao sastanke sa obavještajno- bezbjednosnim strukturama Ruske Federacije. Vulin se u posljednjih nekoliko godina više puta u Beogradu i Moskvi sastajao sa Sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovićem Petruševom, jednim od najpouzadnije ljudi ruskog predsjednika V. Putina (tzv. siloviki)“, kaže Kapetanović za Radiosarajevo.ba.

Aleksandar Vulin imenovan za direktora srbijanske BIA-e

Aleksandar Vulin imenovan za direktora srbijanske BIA-e

Tajne operacije u regiji

Prema riječima jednog od autora studije “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti politike i hibridnog rata”, Vulin je upravo sa Petruševim u najstrožoj tajnosti formirao "Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija" čija je osnovna uloga da nadzire rad opozicionih grupa, ali i rukovodi tajnim operacijama koje za cilj imaju zaštitu ruskih interesa na Zapadnom Balkanu.

„Na ovaj način Vulin će biti glavni ruski obavještajac koji će imati kontrolu nad svim operacijama koje je do sada vodila BIA. U isto vrijeme Vulin će dobivati instrukcije iz Rusije za nove operacije koje će voditi ruske obavještajne službe na Zapadnom Balkanu čiji će cilj biti stvaranje stalne nestabilnosti u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Imenovanjem Vulina za šefa BIA Srbija će Rusiji isporučiti tajnu službu, a Vulin će kao agent jedne službe (ruske službe-SVR) postati šef obavještajne službe druge službe (BIA)“,  zaključio je Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Najnovije