Stručnjaci upozoravaju: Na Balkanu mogući prekidi napajanjem električnom energijom?

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Na Balkanu mogući prekidi napajanjem električnom energijom?
Facebook / Dalekovod / Ilustracija

Očekivani prelazak toplinskog vala s Pirineja i Apenina u jugoistočnu Europu doveo je do velike potražnje za električnom energijom na Balkanu, uz otvorenu mogućnost ograničenja opskrbe, navodi portal Montelnews pozivajući se na izvore među trgovcima električnom energijom na Starom kontinentu.

"Trenutno svi kupuju struju", rekao je trgovac električnom energijom za Montel ističući da se na zapadnom Balkanu očekuje rast potražnje za klima-uređajima, kako prenosi Jutarnji.hr.

Cijene struje u trgovanju za dan unaprijed na berzama jugoistočne Europe, prema podacima Montelnewsa, kretale su se u utorak između 126 i 171 eura (240-380 KM) za megavatsat, s najvišom cijenom od 443 eura (oko 900 KM) za megavatsat u Sloveniji.

Meg Ryan se obratila Sarajlijama: "Onaj ko trpi agresiju može se ugledati na vas"

Meg Ryan se obratila Sarajlijama: "Onaj ko trpi agresiju može se ugledati na vas"

S druge strane, navodi isti izvor, u zapadnoj Europi iste vrijednosti u trgovanju strujom bile su značajno manje, u Njemačkoj su iznosile 108 eura (oko 200 KM) za megavatsat.

Na hrvatskoj berzi električne energije (CROPEX) jučer je trgovanje za dan unaprijed zaključeno cijenom od 99 eura (oko 200 KM) za megavatsat, a tokom trgovanja cijena je išla i do 219 eura (oko 450 KM) za megavatsat.

Veliki dio Bosne i Hercegovine ostao bez struje!

Veliki dio Bosne i Hercegovine ostao bez struje!

Tokom utorka, primjerice, zaključna cijena na CROPEX-u bila je 126 eura (oko 250 KM) za megavatsat, a dnevni skokovi išli su i do 392 eura (oko 700 KM) za megavatsat.

Razmatrajući očekivana temperaturna kretanja na Balkanu Montelnews, između ostalog, skreće pažnju na navode Nacionalne meteorološke službe Srbije da bi ovosedmično vruće razdoblje u cijeloj regiji moglo donijeti temperature više i od 40 stepeni.

"Mrežni operateri i trgovci energijom u istočnoj Europi pripremaju se za potencijalna ograničenja opskrbe i skokove potražnje izazvane temperaturama koje bi mogle rasti za čak 12 Celzijusa u odnosu na prethodne sedmice", komentarisao je za spomenuti portal Andrea Tura, meteorološki stručnjak u talijanskoj prognostičkoj službi Meteo Giuliacci.

Ilustracija
Foto: Cropix: Ilustracija

Požari u Grčkoj

U prilog tvrdnji da toplinski val izaziva velike cjenovne poremećaje na tržištu električnom energijom portal navodi podatke iz Španije.

Naime, na tamošnjim su berzama sredinom ove sedmice, nakon što su temperature pale na prosječna 23 Celzijusa, postizane zaključne cijene trgovanja od 44 eura (oko 90 KM) za megavatsat što je, ističe se, pad od 50 posto u odnosu na cijene početkom sedmice.

"Očekuje se da će toplinski val dodatno potaknuti cijene električne energije na regionalnim tržištima jugoistočne Europe do kraja ove sedmice", kaže izvor s europskog tržišta strujom za Montelnews ukazujući i na mogući uticaj požara u Grčkoj na cijene.

Ovo je razlog nestanka struje u Bosni i Hercegovini i regiji?

Ovo je razlog nestanka struje u Bosni i Hercegovini i regiji?

Šumski požari, nadovezuje se u izjavi za spomenuti portal Styliani Sarri, inženjer u grčkom operatoru elektroenergetske mreže DSO Hedno, pogoršali su utjecaj toplinskog vala na Grčku.

"Ovo je sedmica s jednim od najvećih opterećenja sistema u Grčkoj, zbog vrhunca turističke sezone. Zbog toga bi cijene mogle porasti, a vjerojatni pad fotonaponske proizvodnje zbog šumskih požara mogao bi pogoršati situaciju", rekao je Sarri za Montelnews.

Na naglašenu povezanost opskrbe električnom energijom u jugoistočnoj Europi ukazao je kolaps elektroenergetskih sistema Crne Gore i Albanije te dijelova BiH, Grčke i Hrvatske 21. juna ove godine pod okolnostima koje se još uvijek istražuju.

Istragu vodi europski operator elektroenergetskih mreža Entso-E, koji je sredinom jula dao preliminarno izvješće o uzrocima spomenutog "blackouta".

Veliki izazov pred operaterima mreža za prenos struje
Foto: Cropix: Veliki izazov pred operaterima mreža za prenos struje

Junski ‘black-out‘

Preliminarno izvješće europskog operatora polazi od podatka da je epicentar za regionalni prekid opskrbe strujom bio u Crnoj Gori, upozoravajući na nalaz istrage da je uoči "blackouta" oko 2000 megavata električne energije u crnogorsku mrežu distribuirano podmorskim kablom iz Italije, dok je obratnim smjerom u Italiju tekao izvoz od 417 megavata.

"U kratkom vremenskom razdoblju, u 12:09 i 12:22, dogodila su se dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova u Crnoj Gori i na granici Albanije i Grčke. Odmah nakon drugog isključenja u 12:22 napon je počeo padati u širokom području. Padovi napona su se nastavljali sve dok nisu dosegli toliko niske razine da su uzrokovale niske napone na mnogim vodovima u regiji. To je pokrenulo zaštitne uređaje koji su isključili vodove, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od elektroenergetskog sistema kontinentalne Europe", navodi Entso-E.

Operator navodi da su nakon prekida opskrbe električnom energijom pogođene elektroenergetske mreže na Balkanu zajedničkim snagama koordinirano uspostavile potreban napon u mreži za manje od tri sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije