Strašna tragedija u Splitu: gripa usmrtila sedmogodišnju djevojčicu

Radiosarajevo.ba
Strašna tragedija u Splitu: gripa usmrtila sedmogodišnju djevojčicu
/ Foto: Spotmatik
Sedmogodišnja djevojčica koja je preminula u Splitu je jedanaesta žrtva gripe u Hrvatskoj.

Djevojčica je prije nekoliko dana preminula u KBC-u Split od komplikacija vezanih uz gripu.

Više od 20 dana nesretna se djevojčica borila za život u Jedinici za intenzivno liječenje djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. U toj borbi za život pomagali su joj svim svojim znanjem i zalaganjem liječnici i medicinske sestre JILD-a, ponajboljeg takvog odjela u Hrvatskoj. Nažalost, unatoč medicinskoj skrbi, pomoći nije bilo, piše Slobodna Dalmacija.

Djevojčica je u bolnicu  dospjela u vrlo teškom stanju, nakon što je samo jedan dan imala povišenu temperaturu. Odmah nakon pregleda u ambulanti na Mertojaku upućena je u KBC Split i primljena na JILD, pod sumnjom da se radi o encefalitisu koji je nastao kao komplikacija gripe, i odmah je dobila svu potrebnu terapiju. Ta gripa, koja je i dokazana laboratorijskim nalazom, "napala" je gotovo sve vitalne organe malene djevojčice.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, u  Hrvatskoj je do sada ove sezone gripe prijavljeno više od 25 hiljada  slučajeva gripe, no stvarna je brojka zasigurno i veća, budući da mnogi gripu preleže kod kuće i ne javljaju se svojim obiteljskim liječnicima.

U ovoj sezoni gripe, koja je umnogome uranila u usporedbi s prošlogodišnjom sezonom gripe koja je bila blaga i koja je došla tek krajem siječnja, prevladava tzv. sezonska gripa ili gripa H3N2.

Mnogi u Hrvatskoj, a poglavito u Splitu, o čemu smo već pisali, veliku smrtnost tijekom siječnja ove godine (što se vidi i iz broja osmrtnica u "Slobodnoj Dalmaciji") pripisuju gripi, koja može biti vrlo razarajuće oboljenje. Naime, ona može u tijelu napasti sve vitalne organe, kao što su srce, pluća, mozak, bubrezi... i može prouzrokovati ozbiljne komplikacije, a ponekad i smrt.
 
Novinari postavljaju pitanje zašto je baš u Splitu  najviše slučajeva  preminulih od gripe, odnosno komplikacija vezanih uz gripu?

Moglo bi biti više razloga, a jedan je u revnosti splitskih liječnika koji na pravilan i odgovoran način dojavljuju svaku sumnjivu smrt, odnosno smrt od gripe, koja se evidentira. 
 
Drugi razlog bi mogao biti u podneblju. Recimo u Hong-Kongu postoje dva vrhunca gripe. Jedan je u zimskom periodu, kada su temperature mnogo niže od uobičajenih, a drugi je u ljetnom periodu kada je vrijeme vrlo vlažno. Naime, gripi pogoduje velika hladnoća, kada se ljudi okupljaju u zatvorenim prostorima koji se ne razvjetravaju i vlažno vrijeme, koje je svojstveno za krajeve uz more, i u primorskim krajevima je uvijek veći broj oboljelih od gripe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije