Strasbourg: nužan dogovor o BiH

Radiosarajevo.ba
Strasbourg: nužan dogovor o BiH

Šefovi država i vlada Atlantskog saveza jučer su u Strazburu saopćili da "ohrabruju tekući politički razvoj" u Bosni i Hercegovini, ali su upozorili da je "nužan što širi dogovor o temeljnim izazovima s kojima se sučeljava ova zemlja".

U zaključcima zasjedanja vođa NATO-a izražava se "duboka zabrinutost zbog neodgovorne političke retorike i neprestanog djelovanja s ciljem da se spriječi osjetniji pomak u reformama".

"Pozivamo političke lidere BiH", navodi se u dokumentu samita NATO-a, "da učine nove istinske korake kako bi se ojačale ustanove u državnoj ravni i osnažile reforme u cilju ostvarenja težnji ove zemlje za uključivanje u evroatlantske strukture".

Šefovi država i vlada Atlantskog saveza su, takođe, "pozdravili napredak BiH u saradnji s NATO-om, uključujući primjenu Individualnog akcionog plana za partnerstvo". Oni su stavili do znanja da BiH može računati na mogućnost da "u datom trenutku" zatraži i da bude uključena u Akcioni plan za članstvo u NATO.

Lideri NATO-a su pozdravili odluku BiH da pruži doprinos međunarodnim snagama u Afganistanu, koje predvodi NATO.
...

Usvajanjem zajedničke deklaracije u subotu je u Strasbourgu završio samit NATO-a na kojem su Hrvatska i Albanija prvi put sudjelovale kao punopravne članice, a izabran je i novi glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza. Čelnici država i vlada članica NATO-a u deklaraciji su pozdravili priključenje Hrvatske i Albanije koje su, kao nove članice, preuzele obvezu sudjelovati u kolektivnoj sigurnosti i zajedničkim misijama Saveza. U završnom dokumentu samita ističe se kako NATO ostaje angažiran na zapadnom Balkanu, osobito na Kosovu kroz misiju KFOR-a, te pozdravlja napredak u reformama ostvaren u zemljama regije koje su na različitim stupnjevima integracije u Savez.

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da su se prilike na Balkanu stabilizirale, ali je upozorio da globalna recesija prijeti miru u regiji. Govoreći na završnoj konferenciji za novinare, Obama je rekao da su potezi NATO-a i pomoć EU-a pomogli Balkanu, no "globalna recesija mogla bi otežati napore zemalja regije da pregovorima riješe otvorena pitanja".

Šefovi država i vlada NATO-a pozvali su Rusiju da se potpuno povuče iz odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i time ispuni obveze koje je preuzela mirovnim sporazumom postignutim prošle godine pod pokroviteljstvom EU-a.

Uz početno protivljenje, a kasnije pristanak Turske, na sastanku na vrhu imenovan je novi glavni tajnik, danski premijer Anders Fogh Rasmussen, koji će 1. augusta zamijeniti dosadašnjeg tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera. Čelnici NATO-a suglasili su se da će u svoju najvažniju misiju, onu u Afganistanu, poslati još pet hiljada vojnika, od kojih će oko tri hiljade otići na ograničeno razdoblje kao osiguranje za predsjedničke i lokalne izbore ovoga ljeta, a ostatak će pružati pomoć u obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti.

Samit su obilježili i sukobi policije s prosvjednicima, koji su zapalili hotel Ibis i još dvije zgrade u Strasbourgu te bivšu francusko-njemačku graničnu postaju na Rajni. Interventna policija zaustavila ih je suzavcima i šok-bombama. Procjenjuje se da je ukupno bilo oko 30 hiljada prosvjednika, od kojih se oko hiljadu sukobljavalo sa snagama reda. Prosvjednici su također palili gume, razbijali prozore i izloge dućana. Do najvećeg sukoba s policijom došlo je u blizini francuske strane mosta Evropa - cestovne poveznice preko Rajne između Francuske i Njemačke. Most se nalazi oko pet kilometara od konferencijskog centra. Od njemačkih liječničkih ekipa na terenu se doznaje da je u sukobu sa specijalnim jedinicama za suzbijanje nereda ozlijeđeno oko 50 ljudi.

Na samitu, kojim je obilježena 60. obljetnica NATO-a, pokrenuta je izrada novog strateškog koncepta koji bi trebao osposobiti NATO za izazove 21. stoljeća - računalne napade, piratstvo, prekid opskrbe energijom i sigurnosne posljedice klimatskih promjena. Nova strategija Saveza trebala bi biti usvojena na idućem samitu koji bi se krajem 2010. godine trebao održati u Lisabonu.

rtvfbih.ba/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije