Štrajkuju piloti i stjuardese Croatia Airlinesa

Radiosarajevo.ba
Štrajkuju piloti i stjuardese Croatia Airlinesa
Stjuardese i piloti pred zgradom Uprave (Foto: Cropix)

Zbog štrajka jednog dijela osoblja Croatia Airlinesa danas je otkazano više letova za Beč, Zadar, Pulu, Podgoricu i Prištinu iz Zagreba. Šteta se već mjeri milionima eura, a Sindikat kabinskog osoblja ne odustaje od svojih zahtjeva.

Izravna šteta zbog "operativnih razloga odvijanja prometa u ovim uvjetima, kao i otkazivanja putovanja i skrbi o putnicima, na razini četiri dana iznosi 29,000.000 kuna", a "putnici s izravnih međunarodnih letova iz jadranskih zračnih luka do krajnjih će odredišta biti prevezeni preko Zagreba, čime će im biti produženo vrijeme putovanja", javlja kompanija Croatia Airlines.

Dodaje se kako su, uprkos štrajku, danas iz Zagreba poletjeli avioni za Zürich, Kopenhagen, London, Frankfurt, Amsterdam, Pariz, Bruxelles i München, domaći letovi iz Splita i Dubrovnika te iz Sarajeva i Skopja za Zagreb.

Članovi Sindikata kabinskog osoblja danas su započeli svoj četverodnevni štrajk, okupivši se ispred upravne zgrade Croatia Airlinesa. Štrajk bi trebao ukazati na loše upravljanje ovom aviokompanijom i nepoštovanje zakonskih prava osoblja.

Oko 130 članova Sindikata okupilo se ispred upravne zgrade, a podršku su im pružili i kolege piloti. Svoje mišljenje o upravljanju Croatia Airlinesom iskazali su natpisima kao "Leti, leti, leti… uprava", "Prizemljite upravu da bi avioni letjeli“ i "USKOKnite malo i kod nas“.

Sindikat navodi kako je bio prisiljen na štrajk jer od kraja prošle godine s upravom kompanije ne uspijeva sklopiti dogovor o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora. Ključni zahtjevi vežu se za potpisivanje zakonom propisanih nematerijalnih prava, navodi Sindikat.

Za ispunjavanje tih prava Croatia Airlines bi trebao zaposliti 20 novih stjuardesa ili restrukturirati kompaniju tako da višak administrativnog osoblja uposli u tom sektoru, no uprava kompanije to čvrsto odbija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije