Štrajk željezničara u Hrvatskoj završen, vozovi krenuli

Radiosarajevo.ba
Štrajk željezničara u Hrvatskoj završen, vozovi krenuli

Željeznički saobraćaj teretnih vozova u Hrvatskoj je normalizovan nakon trodnevnog štrajka željezničara zbog otpuštanja radnika u HŽ Cargu, javlja Anadolu Agency.

Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) počeo je sa štrajkom kojim je prekinuto saobraćanje teretnih vozova u srijedu, 16. aprila u 17:30 sati, a prekinut je u petak, 18. aprila tačno u ponoć.

Sindikat je ovim štrajkom upozorio na otpuštanja radnika iz firme HŽ Cargo za koja tvrde da su nezakonita i zbog čega podnose sudsku prijavu.

Pregovori sindikata s Upravom HŽ Carga u srijedu su propali, a sindikati žele upozoriti da uprava namjerava otpustiti dodatnih 386 radnika te da su 202 radnika već otpuštena, umjesto da se pokrene prevoz i linije koje bi, tvrde sindikalisti, povećali prihode firme.

Kao rješenje za otpuštanja, sindikalni čelnici predlažu uvođenje nepunog radnog vremena kojim bi svi zaposlenici, njih 2.463, ostali na svojim radnim mjestima.

Šteta nastala zbog štrajka u željezničkom teretnom prevozu još nije utvrđena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije