Štrajk u Croatia Airlinesu, putnici će biti zbrinuti

Radiosarajevo.ba
Štrajk u Croatia Airlinesu, putnici će biti zbrinuti


Uprava Croatia Airlinesa (CA) poručila je danas da će uprkos štrajku, koji su za sutra najavili sindikati pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja nacionalnog avioprevoznika, svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta.

Listu otkazanih letova Croatia Airlinesa, koji se zbog štrajka neće moći izvesti prema redu letenja, možete vidjeti ovdje.

"Pripremili smo se za štrajk i organizirali zamjenske avione. Procjenjujemo da će oko 20 posto putnika biti pogođeno štrajkom, no svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta, bilo našim avionima, bilo avionima partnerskih kompanija ili avionima koje smo unajmili, rekao je novinarima član Uprave CA-a Zlatko Širac.

Uprava nije spremna popustiti ultimativnim zahtjevima sindikata jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njenog opstanka, istaknuo je Širac.

Ništa od otkaza osoblju

On je najavio i da bi uprava mogla odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. maja masovno otvarale bolovanje, što je kod poslodavca izazvalo sumnju da se radi o nezakonitom protestu protiv novog kolektivnog ugovora.

"Na osnovu mišljenja HZZO-a i Radničkog vijeća donijećemo odluku hoćemo li uručiti otkaze. Zasad se radi o pokretanju postupka izricanja namjere otkaza ugovora o radu", rekao je Širac i time nagovijestio da od otkaza ipak neće biti ništa, jer su i HZZO i Radničko vijeće ocijenili da su bolovanja bila opravdna i u skladu sa zakonom.

Opravdana bolovanja uposlenika u Croatia Airlinesu

Predstavnik Uprave odbacio je tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja aviona da su stjuardesama za 40 posto srezane plate, ustvrdivši kako su im neto primanja prosječno smanjena za 22 ili 23 posto. U pojedinačnim slučajevima nekima smanjenje iznosi nula ili minus jedan do dva posto, a ima i onih sa smanjenjem od 30 do 35 posto.

"Stjuardesama su dosad prosječna primanja iznosila 9.370 kuna, a stalno zaboravljaju da su jedino one imale enormni rast plata u 2012. temeljem kolektivnog ugovora. Tada su im plate rasle 40 posto, a drugima nisu, pa je njihov prijedlog da se plate linearno smanje svim radnicima nepravedan prema ostalim zaposlenicima CA-a", ističe Širac.

On je također odbacio optužbe pilota da su im plate najmanje u regiji i da nisu povećane od 2007. godine. Prosječna neto plata pilota CA-a iznosi 23.800 kuna, pri čemu kapetani imaju iznad 28.000 kuna, s tim da u rekordnim mjesecima ljeti njihove plaće idu i preko 40.000 kuna. Najveća plaća bila je isplaćena u augustu prošle godine, a iznosila je više od 48.000 kuna, rekao je Širac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije