Stotine lampiona osvijetlilo Dunav

Radiosarajevo.ba
Stotine lampiona osvijetlilo Dunav

U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u odbrani Vukovara 1991., niz Dunav kod Dvorca Eltz, u okviru projekta Željka Kovačića Svjetlosna rijeka sjećanja, pušteno je stotine upaljenih lampiona.

Brojni građani Vukovara su se ovim događajem, održanim u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. godišnjice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, prisjetili branitelja i civila Vukovara, čija je sudbina još uvijek nepoznata.

Po podacima vukovarske bolnice, do sloma odbrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncetracijske logore odvedeno je oko pet hiljada zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22 hiljade Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zarobljenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. prisustvovali su su predsjednici Republike Ivo Josipović, Sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović te brojni političari, crkveni dostojanstvenici i, nedavno oslobođeni, Mladen Markač.

Sudionici oblježavanja prošli su u tradicionalnoj Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske bolnice, u kojoj je održan prigodan komemorativni program, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojem su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Misu zadušnicu na groblju je predvodio nuncij Alessandro D'Errico.

U koloni sjećanja nalazilo se više od 50 hiljada građana i domoljuba.

Bitka za Vukovar
počela je 25. avgusta, a završila 18. novembra 1991. godine slomom odbrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dobrovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se davanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskih braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Junaci bez ulica: Ulica Vukovarskih žrtava

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije