Sto godina islama u Hrvatskoj: Od historijskog priznanja do danas

Anadolija
Sto godina islama u Hrvatskoj: Od historijskog priznanja do danas
Foto: AA / Muftija Aziz ef. Hasanović

Otisnuto je nulto izdanje “Islamskog enciklopedijskog almanaha”, knjige koja po prvi put na jednom mjestu objedinjava sve osobe i pojmove značajne za historiju i savremenost islama na području Republike Hrvatske.

Urednik knjige, muftija Aziz ef. Hasanović ističe kako je riječ o jedinstvenom djelu koje će uvelike pomoći u razumijevanju i razvoju islama u Hrvatskoj.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović, urednik “Islamskog enciklopedijskog almanaha”, istaknuo je kako ovo djelo nudi detaljan uvid u stoljeće nakon službenog priznanja islama, s obzirom da su protekle 103 godine od historijske odluke donesene 27. aprila 1916. godine u Saboru Kraljevine Hrvatske i Slavonije da se islam izjednači u pravima s drugim religijama.

Muftija Aziz ef. Hasanović - undefined

Islamski enciklopedijski almanah

Tim povodom htjeli smo da sažmemo doprinos muslimana Republici Hrvatskoj u svim segmentima, istaknuo je muftija Hasanović.

“Islamski enciklopedijski almanah” napisan je u suradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, sadrži više od 1.200 natuknica, među kojima je 500 imena, odnosno osoba koje su Hrvatskoj doprinijele na područjima kulture, nauke, odbrane, tehnologije, razvoja i politike, a posebno se izdvaja period Domovinskog rata u kojem je sudjelovalo 25.000 muslimana, od kojih je njih 1.187 položilo živote za obranu domovine.

Na jednom mjestu, ističe muftija Hasanović čitatelju je dostupno mnoštvo naučno utemeljenih informacija važnih za razumijevanje i bivstvovanje muslimana u Hrvatskoj.

Tokom pet godina rada na knjizi sarađivala su 53 autora čiji je cilj bio ispuniti sve enciklopedijske standarde.

Hasanović dodaje kako će elektroničko izdanje almanaha omogućiti doradu građe, s obzirom da je za očekivati kako su neki važni pojmovi i osobe izostavljene zbog obimnosti građe, a koje će zasigurno biti uvrštene u drugo, dopunjeno izdanje koje se može očekivati u budućnosti, poručuje muftija te poziva sve one koji misle da mogu doprinijeti građom i idejama ovom projektu, da se aktivno uključe s prijedlozima.

Ova knjiga sadržava i više od 450 ilustracija, fotografija i slika koje upotpunjuju i vizualiziraju pisani sadržaj.

“Ovim almanahom zatvaramo prvih sto godina institucionalnog organiziranja Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i na taj način želimo udariti kamen temeljac za sve one koji budu dolazili, koji žele razgovarati i pisati o islamu. Kao urednik ovog djela, tvrdim da je ono nezaobilazno štivo za svakog tko u budućnosti želi govoriti o islamu i Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj”, kaže muftija Hasanović.

Muslimani su do ove knjige, ističe muftija, bili razasuti po raznim enciklopedijama, tako da je riječ o jedinstvenom djelu u hrvatskoj povijesti muslimanske zajednice.

“Tijekom brojnih povijesnih previranja na ovom prostoru, muslimanska zajednica uvijek je iznova morala osmišljavati svoj vlastiti put i opstanak”, naglašava muftija Hasanović.

Muftija navodi primjer kako se u knjizi spominje prvi muftija Ismet Muftić koji je pogubljen 1945. godine od strane tadašnjeg režima, tako da se ni dan danas ne zna gdje je pokopan. 

“Mnogi trnoviti putovi su vidljivi u ovoj enciklopediji”, poručuje muftija.

Građa je raspoređena abecednim redom, bez obzira je li riječ o osobama ili pojmovima, a uvršteni su i pojmovi koji su jedinstveni u cijelom muslimanskom području i ne prevode se, a važni su u društvu. Ponuđeni su prijevodi i objašnjenja pojmova koji nisu razumljivi u hrvatskom društvu, poput pojma “džihada”, za kojeg se često interesiraju novinar, ističe muftija, a tu su i pojmovi kao “namaz”, “abdest”, “ahmedija”...

Predstavljene su i institucije islama u Hrvatskoj tijekom stogodišnje povijesti do današnjih dana, a posebno velik broj nastao ih je nakon osamostaljenja Hrvatske i početka demokratskih procesa. Posebno je prezentiran velik broj bošnjačkih, ali i drugih, manje brojnih nacionalnih asocijacija koje egzistiraju u Hrvatskoj.

Financijski je izdavanju almanaha pomoglo Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Kuvajt,  Institut "Yunus Emre" iz Zagreba i Međunarodni znanstveni institut "Ibn Sina" iz Sarajeva.

Službena promocija “Islamskog enciklopedijskog almanaha” održat će se na jesen, nakon čega će se knjiga moći nabaviti u slobodnoj prodaji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije