Skoplje / Stevo Pendarovski: Vrijeme je da se zaliječe otvorene rane naše prošlosti

14. 05. 2019. u 18:16:00 Fena

Shares: 0

Novi predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski prvog dana nakon svoje inauguracije pozvao je na građansko pomirenje. To je nešto što se u prošlosti nije moglo čuti iz usta makedonskih političara, pišu u utorak makedonski mediji.

"Vrijeme je da se zaliječe otvorene rane naše nedavne prošlosti i da se stvarno započne građansko pomirenje, jer nemamo rezervnu domovinu koju možemo nazvati svojim domom. Na tom putu želim da uložim sve bez ostataka ne uzimajući u obzir vlastiti politički rejting", rekao je Pendarovski u svom obraćanju članovima makedonskog parlamenta.

Dilema koja se javlja u makedonskoj javnosti je što zapravo predstavlja građansko pomirenje. Je li moguće da pojam "građansko pomirenje" pobriše, odnosno da zanemari etničku pripadnost i karakter identiteta.

Analitičari smatraju kako je teško doći do pomirenja bez pomirenja političkih stranaka.

"Makedonsko društvo podijeljeno je na takav način da će se, ako se retorika glavnih političkih stranaka ne promijeni, do pomirenja teško doći. Oporba mora prihvatiti određenu odgovornost za zlouporabu moći iz prošlog perioda. Ne treba ignorirati odgovornost jer to vodi do nedostatku konsenzusa o tome što je dobro, a što loše u društvu", izjavio je predsjednik Instituta za demokraciju Marko Trošanovski.

Politički analitičar Mersel Biljali istaknuo je kako je pomirenje je prava osobina civiliziranih društava te kako je pomirenje potrebno da bi se ostvarili zajednički ciljevi, a to je prije svega ekonomski napredak.

Sveučilišni profesor Jove Kekenovski, pak, smatra kako se radi samo o praznoj priči te da će Makedonija još dugo sanjati istinsko civilno društvo.

"Činom neposlušnosti lideru oporbe, Pendarovski je pokazao da ne razmišlja o provođenju pomirenja. Drugo, Pendarovski nijednom riječju tijekom kampanje nije osudio bilo koga tko je uhvaćen u zločinu. Zato je to samo jeftina retorika", smatra Kekenovski.

Stevo Pendarovski bio je kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske stranke Albanaca (DUI) na nedavnim makedonskim predsjedničkim izborima.

Pendarovski je s 52 posto osvojenih glasova pobijedio kandidatkinju makedonske desne oporbe Gordanu Siljanovski-Davkovu.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA