Štete li penzioneri hrvatskom turizmu?

Radiosarajevo.ba
Štete li penzioneri hrvatskom turizmu?
Foto: Turistička zajednica Grada Crikvenica / Ilustracija/Crikvenica
Turistički grad nedaleko od Rijeke, Crikvenica u špici sezone uvela je namet prijevoznicima jednodnodnevnih turista među kojima su većina penzioneri.

Crikvenica je odlučila dodatno naplaćivati parkiranje u špici turističke sezone autobusima koji dovode jednodnevne turiste.

Ova odluka izazvala je ogorčenje u javnosti jer je protumačena na način da u Crikvenici ne žele turiste tanjeg novčanika, pa da dodatnim nametom prijevoznicima nastoje postići da takvih bude manje, piše novinar Tomislav Šoštarić za Al Jazeeru Balkans.

Pobunili su se u Stranci umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matici umirovljenika Hrvatske (MUH) jer su upravo penzioneri, kažu, oni koje autobusi najčešće dovoze na takve jednodnevne izlete.

Vinjete od 5.400 eura

Nisu penzioneri jedini koji dolaze u Crikvenicu na jedan dan - taj grad i okolna mjesta najbliže su jadranske destinacije kontinentalnom dijelu Hrvatske i odavno se, primjerice u Zagrebu, udaljenom svega sat i pol vremena, može čuti: "'Ajmo do Crikve na kavu i okupat' se". Pogotovo među mladima.

Prijevoznici sada mogu zatražiti izdavanje vinjete koja košta 40.000 kuna (5.400 eura) bez PDV-a i vrijedi od 15. juna do 15. septembra, period na koje se odnosi ova odluka o saobraćajnoj regulaciji.

"Prijevoznik nema ograničen broj vinjeta koji može kupiti, ali za svako vozilo koje se nalazi u jednom trenutku u gradu mora imati vinjetu što zapravo znači da se jedna vinjeta odnosi na jedno vozilo. Saobraćajnim znakovima u skladu s saobraćajnim rjeđenjem na koje se ova Odluka veže označen je prostor posebnog saobraćajnog režima. Za prijevoznike koji kupe vinjetu i dođu u grad bit će osiguran parking na kojem će moći iskrcati putnike i parkirati", kažu gradske vlasti.

Odlukom je propisano zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa na području Grada, koji obuhvaća još tri naselja - Selce, Dramalj i Jadranovo.

Crikvenica: Preopterećeni smo

Penzioneri, ali i svi ostali jednodnevni turisti, kažu u Crikvenici, više su nego dobrodošli u njihov grad te se nadaju da će, uz određeno rasterećenje i bolji raspored dolazaka, više i ljepše uživati u svom boravku. Odluka, kažu, prepoznaje granice mogućeg prihvata broja autobusa i turista. Njihovo more i plaže, njihovi su, kažu, samo utoliko što o njima moraju odgovorno brinuti i odgovorno upravljati, inače nemaju na njih ništa više prava nego bilo koji drugi građanin.

Upravo su, kažu, u izradi nove strategije turizma, gdje će biti iznimno važna komponenta održivog razvoja turizma, koji nudi kvalitetu, ali ne na uštrb uništavanja prostora i prirodnih resursa. Nadaju se da će ubuduće turistička statistika Crikvenice, koja je prošle godine zabilježila rast noćenja od 12,81 posto u odnosu na 2016., govoriti više upravo o kvaliteti, a ne toliko o kvantiteti.

Dnevno su, kažu, bilježili dolazak više od 80 autobusa i preko 4.000 jednodnevnih turista. Radi se, navode, o broju ljudi koji Crikvenica ne može sigurno i kvalitetno primiti.

"Središte grada, pješački prijelazi, plaže, ulice, ali i javne službe zadužene za funkcioniranje grada preopterećeni su, što stvara nezadovoljstvo kako kod turista, tako i kod stanovnika grada i snižava ukupnu kvalitetu turističke destinacije Grada Crikvenice i ugrožava sigurnost. Smatramo da će ova Odluka u određenoj mjeri rasteretiti pritisak na grad jer se će neki prijevoznici odlučiti za dolazak u periodu prije 15. juna i poslije 15. septembra".

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije