Stanovnici u strahu: Napadaju nas podivljale krave i volovi

Radiosarajevo.ba
Stanovnici u strahu: Napadaju nas podivljale krave i volovi
Krave i volovi izgubljeni još u Oluji množe se i napadaju nas, ima ih barem 150 - kažu mještani sela u Lici

" Ima ih sigurno nekoliko stotina, u brdima su, ali se svako malo spuste u selo, ljeti zbog vode, zimi zbog hrane. Dolaze u skupinama, nekad ih je pet, a nekada deset. Kad idu za kravom, zna ih biti i 30. Ulaze nam u dvorišta i vrtove, pojedu sve što nađu, razvaljuju stogove sijena, kidaju ograde. Prevrnuli su mi košnice s pčelama, a jedan mi je ušao u konobu i razvalio sve što je tamo našao, a bilo je vina i piva. Vjerujete da ih se bojim, a kako i ne bi, takvo krdo odnese te kao poplava", priča Đuro Jarić iz sela koje ima dva imena: Ruište i Kom. 

Reportažu o ovom selu objavio je zagrebački Jutarnji list, a seljani se žale na neobičnu opasnost - podivljala goveda. 

Ova nevjerojatna priča seže u 1995. godinu u dane neposredno nakon vojne akcije “Oluja”. Iz ovih zaseoka put Srbije su otišli gotovo svi stanovnici ovih zaseoka, ostavljajući za sobom imanja i stoku, koju su pustili iz staja da ne ugine od gladi.

Njihova susjeda Mira Brkić ostala je jedina na svojem imanju i većinu te stoke prisvojila, iako nije imala nikakvih uvjeta za držanje. Danas nema štalu, nema vodu, živi na rubu egzistencije, ali polaže pravo na sva ta goveda koja su se u međuvremenu razmnožila.

"Stoput sam je molila neka to nekako riješi, samo želim imati svoj mir na svojoj zemlji, ništa više. Oni bi samo odmahivala rukom i govorila da ne čine nikakvu štetu. A pogledajte samo dolje što su napravili od bunara koji je gradila još Marija Terezija - priča Ljubica Jarić  mazeći psa Garu koji joj je najbolja zaštita od krupnih životinja.

U ograđenoj kapiji petstotinjak metara dalje živi Slobodan Grbić. On također više ne zna na koji način zaštiti povrtnjaki.

"Bio ih je jučer u ovo vrijeme oko 150 komada tu u mojem polju, kao da su znali da dolazite, pa su prošli u brda. Palo je kiše, pa imaju gore dovoljno vode u škrapama, zato ih sada nema" kaže nam Slobodan.

Seljani ne znaju ni sami koliko puta su zbog ovoga zvali policiju, možda i stotinu. Samo je mjesni veterinarski inspektor na teren izlazio 32 puta, pa pisao isto toliko prekršajnih prijava protiv Mire, ali nikad joj se nije dogodilo ništa više od opomene ili simbolične novčane kazne.

A onda je njihov susjed Stanko Ćuk gotovo izgubio glavu. Ušlo mu je krdo u dvorište i počelo razvaljivati. Više se nisu bojali ni petardi kojima ih je dotad tjerao, te su se namjerili na njega. Spasio je živu glavu bijegom. Njegovom sinu koji živi u dalekom Chicagu pukao je film te je iz daleke zemlje angažirao odvjetnike i tužio državu.

Na Općinskom sudu u Gospiću dobili su nepravomoćne presude u svoju korist, Republika Hrvatska proglašena je krivom te Đuri, Ljubici i Stanku mora isplatiti po 10.000 kuna odštete i zbrinuti sve bikove lutalice.

Opširnije čitajte na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije