Šta se dešava u susjedstvu BiH: Hara zarazna bolest, najviše se javljaju tinejdžeri

2
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u susjedstvu BiH: Hara zarazna bolest, najviše se javljaju tinejdžeri
Foto: Unsplash / Doktori / Ilustracija

Iz HZJZ-a su napomenuli da uzrok hripavca cirkuliše u populaciji i javlja se ciklički s povećanim brojem svakih nekoliko godina. Imunitet stečen nakon vakcinacije protiv hripavca ili preboljenja s vremenom slabi.
 
Ove je godine u Hrvatskoj do sada zabilježeno 1.784 slučaja oboljenja od hripavca, a zadnjih se sedmica bilježi u prosjeku 10 oboljelih sedmično, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). ''U 2023. godini zaprimljeno je ukupno 4.806 prijava oboljelih od hripavca, a u 2024., zaključno sa 8. jula, 1.784 prijave. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Gradu Zagrebu i Splitsko - dalmatinskoj županiji", rekli su Hini iz HZJZ-a.

Epidemija hripavca u Hrvatskoj, podsjetili su, krenula je prošloga ljeta, a najveći broj oboljelih zabilježen je krajem novembra i u decembru 2023. nakon čega slijedi postupno smanjenje broja zaprimljenih prijava. "Vidljivo je kako se od početka ove godine smanjuje broj prijava oboljenja od hripavca, te se zadnjih sedmica bilježi u prosjeku 10 prijava sedmično", kazali su.

Iz HZJZ-a su napomenuli da uzrok hripavca cirkuliše u populaciji i javlja se ciklički s povećanim brojem svakih nekoliko godina. Imunitet stečen nakon cijepljenja protiv hripavca ili preboljenja s vremenom slabi, kažu. Kada je riječ o obuhvatima DTP vakcinacijom tj. vakcinacijom protiv difterije, tetanusa i hripavca, dugi su niz godina bili iznad 95 posto, da bi se od 2016./2017. počeo bilježiti trend slabijeg odaziva na vakcinaciju, a posljedično i sniženje obuhvata vakcinisanih.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

"Taj trend je u 2019. prekinut te od tada obuhvati za većinu vakcina iz Programa vakcinacije stagniraju. U 2023. godini obuhvat u DTP primovakcinaciji na razini Hrvatske je 92,6 posto te u prvoj revakcinaciji 90,8 posto", odgovorili su iz HZJZ-a.

Širi se opasna bolest u Kongu: Doktori smatraju da će se proširiti

Širi se opasna bolest u Kongu: Doktori smatraju da će se proširiti

U Hrvatskoj najviše hripavca među tinejdžerima

Prema redovnom programu vakcinacije, djeca se protiv hripavca vakcinišu s pet doza. Prve tri doze dobivaju u prvih šest mjeseci, a preostale dvije u drugoj i petoj godini života. Uz redovni program vakcinacije, iz HZJZ-a su podsjetili i na tzv. Program 2 za posebne skupine stanovništva. "Njime se preporučuje vakcinacija protiv hripavca osobama nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica/koštane srži te zdravstvenim radnicima koji rade na novorođenačkim i dojenačkim odjelima. Od početka epidemije preporuke su se proširile i na trudnice", naglasili su.

Čak i u slučaju visokog postotka vakcinisanih, veće epidemije očekuju se svakih tri od pet godina, stoji na stranicama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Prema njihovim podacima, u prošloj je godini u Evropskoj uniji prijavljeno 25.130 slučaja hripavca, dok je u samo prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 32.037 slučajeva, čime je gotovo dostignut broj oboljelih u cijeloj 2019. godini koji iznosi 34.478.

U većini članica Evropske unije, njih 17, najviše hripavca ima među dojenčadi do jedne godine starosti, ali u Hrvatskoj, Danskoj i Luksemburgu na prvom je mjestu dobna grupa između 10 i 14 godina, nakon koje slijedi ona između 15 i 19 godina, pokazali su podaci ECDC-a za razdoblje 2023./2024.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije