Šta se dešava na Kosovu: "Napustite područje i idite kući jer će KFOR biti primoran da interveniše"

12
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava na Kosovu: "Napustite područje i idite kući jer će KFOR biti primoran da interveniše"
Foto: RSE / Sukob na Kosovu

Policija Kosova je u ponedeljak na sjeveru zemlje upotrebila sprej kako bi rastjerala građane, koji su pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu opštine Zvečan. Tu su intervenisali i službenici Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Najprije je KFOR upozorio demonstrante u Zvečanu da se raziđu, ali nisu poslušali.

"Izazivate smetnje. Ugrožavate sebe i svoju zajednicu. Napustite područje i idite kući jer će KFOR biti primoran da interveniše", naveo je KFOR.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Prisustvo KFOR-a pojačano je, pored Zvečana, i u Leposaviću te Zubinom Potoku, opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom, u kojima je posljednjih dana došlo do tenzija.

Igor Simić i Dragiša Milović iz Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, razgovarali su sa američkim pukovnikom i zatražili da se policajci unutar opštine zamijene pripadnicima KFOR-a.

Zahtjevaju i da se povuku specijalne jedinice i da KFOR ostane da obezbjeđuje zgradu.

"Zaista je bio korektan razgovor, pukovnik razumije situaciju u kojoj se svi nalazimo. Naš zahtjev je da se specijalne jedinice povuku i napuste opštinsku zgradu, a da obezbjeđenje preuzme KFOR. On sada razgovora sa glavnim komandujućim KFOR-a u vezi sa našim zahtjevom", izjavio je Milović u Zvečanu, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije