Šta Mladića očekuje u Sheveningenu?

Radiosarajevo.ba
Šta Mladića očekuje u Sheveningenu?

Nakon jučerašnjeg izručenja haškog optuženika Ratka Mladića u u pritvor Međunarodnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji, nakon 16 godina skrivanja, do nedavno najtraženijemhaškom bjeguncu uručena je i optužnica.

Šta (Ko)M(l)adića očekuje u Haagu 

U saopštenju ICTY-ja kaže se da će datum prvog pojavljivanja pred sudom, kada bi se Mladić trebao trebao izjasniti o krivici,  biti naknadno objavljen.

Ali, kako predviđaju pravila Tribunala, to bi se trebalo desiti u roku od 48 sati po dolasku u sudski pritvor. U međuvremenu, Mladić će, kao i drugi zatvorenici, biti podvrgnut ljekarskim pregledima. U ICTY-jevom se saopštenju kaže kako će kompletan liječnički pregled obaviti medicinsko osoblje pritvorske jedinice, a zatim će "Mladićevo zdravlje biti praćeno u kontinuitetu i bit će mu osigurano svako potrebno liječenje".

Prvih nekoliko dana Mladić će biti u izoliranoj ćeliji, a onda će biti prebačen u neko od triju krila pritvora u Scheveningenu u kojima su drugi pritvorenici, rekla je ona, ali nije mogla reći hoće li biti u istome krilu u kojem je i Radovan Karadžić.

O izjašnjavanju o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog vijeća koje bi trebalo da mu sudi. Prema prvim informacijama to su trebali biti Christoph Flugge, kao glavni sudija, Alphons Orie, te Bakone Moloto, ali je informacija o imenovanju sudija naknadno demantovana.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića posjeti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Kad se prvi put pojavi pred sudijom, Mladić, po pravilima Tribunala, može zatražiti da se izjašnjavanje o krivici odloži za mjesec dana. Sud je u dosadašnjoj praksi uvijek usvajao takve zahtjeve optuženih.

Zatvor sa pet zvjezdica

Za Ratka Mladića je predviđena ćelija u kojoj će on biti sam: veličine 15 kvadratnih metara sa toaletom, tušem i televizorom. Kroz prozor ulazi svježi morski zrak sa obližnje plaže na Sjevernom moru. Vrata ćelije će uglavnom biti otvorena tako da Mladić može da ide u prostor određen za fitnes, ili u sobu u kojoj je smještena kapela u kojoj će se naći sveštenik prema njegovom izboru, odnosno u zajedničku prostoriju u kojoj može da igra stoni fudbal – možda sa Radovanom Karadžićem, koji se također nalazi u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

 

"Pritvorska jedinica Ujedinjenih nacija u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana zatvorenika. Njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pzatvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane", saopštio je Tribunal sinoć.

Spajanje slučajeva Mladića i Karadžića teško izvodljivo

Zajedničko suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, iako logično u principu, možda ne bi bilo izvodljivo, izjavio je glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz za The New York Times.

Spajanje slučajeva bilo je moguće ranije, ali možda ćemo morati ići na pojedinačno suđenje, rekao je Brammertz, ali i dodao da odluka o tome još nije donesena.

Brammertz je podsjetio da je suđenje Karadžiću počelo prije 18 mjeseci, kao i da se u tome procesu pred sudom pojavilo već 70 svjedoka optužbe.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije