Srpski turisti u BiH potrošili koliko i u SAD-u

Radiosarajevo.ba
Srpski turisti u BiH potrošili koliko i u SAD-u

Turisti iz Srbije i ove godine su potrošili gotovo 500 miliona eura u inostranstvu. Za osam mjeseci ove godine građani te zemlje iznijeli su 464 miliona eura, što je za 20 miliona više nego lani, prenose Novosti.

Od početka godine do augusta najviše novca ostavili su u Grčkoj, oko 83,3 miliona eura. To nije konačan ceh, jer podaci za čitavu sezonu nisu još obrađeni. Ipak, uprkos besparici ove godine potrošili su više novca na putovanja nego lani.

Poslije Grčke, najviše novca putnici iz Srbije potrošili su u Njemačkoj, 39,4 miliona eura. U Turskoj su potrošili 35 miliona, a u Italiji 29,9 miliona eura. U Crnu Goru, Rusiju i Austriju "otišlo" je po 22 miliona eura, prenosi B92.  

U BiH su potrošili oko 14 miliona eura, isto kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podatak da u Hrvatskoj troše nešto manje od 15 miliona eura, koliko i u Francuskoj ili Sloveniji, čudi samo one koji misle da je riječ o turistima. Naime, srpski putnici istu količinu novca, po oko 2 miliona eura, u Hrvatskoj "ostave" u julu, maju ili februaru.

Uprkos građanskom ratu u Egiptu, u toj zemlji potrošili su 4,3 miliona eura, približno koliko i u susjednim mirnim zemljama Rumuniji ili Bugarskoj.

Zanimljivo je da Bugarska više zaradi od srpskih skijaša, nego od - kupača.

I pored Ohrida i prirodnih ljepota susjedne Makedonije, srpski turisti izbjegavaju tu zemlju, pa su u porodičnim posjetama ostavili 6,5 miliona eura. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije