Srpski prosvjednici prijete jedenjem prstiju

Radiosarajevo.ba
Srpski prosvjednici prijete jedenjem prstiju

Prosvjed bivših djelatnika Tekstilnog kombinata 'Raška' u Novom Pazaru dobio je u nedjelju novi zaplet pošto je posebno zanimanje srbijanske javnosti privukao jedan od prosvjednika koji si je odsjekao prst na ruci i navodno ga pojeo.

Tražeći da im se isplate zaostale plaće za razdoblje od 10 godina, prosvjednici najavljuju kako će od ponedjeljka svaki od njih početi sjeći i jesti po jedan prst sve dok izaslanstvo srbijanske vlade ne posjeti Novi Pazar i ne počne rješavati njihove probleme.

Medijima se obratio i Zoran Bulatović, radnik kombinata koji se u petak prvi odlučio na ekstreman potez i odsjekao sebi prst, a potom ga, kako je priznao, i pojeo.

'Poslije nekoliko dana prosvjeda nismo više mogli izdržati glad. Uzeli smo jedinu hranu koju imamo, a to su dijelovi naših tijela. Ovaj put to sam učinio ja, a sljedeći put to će biti samohrana majka koja od 1993. godine nije primila plaću', rekao je Bulatović pošto mu je ukazana medicinska pomoć.

Bulatović je u izjavi za beogradski list 'Blic' istaknuo kako je to prva faza prosvjeda te najavio da će, ne izađu li im vlasti u susret, njih 1400 s porodicama doći pred vladu u Beogradu. 'Ondje će nas biti najmanje šest hiljada. Oni gore ne znaju kako je 15 godina živjeti bez plate', istaknuo je Bulatović.

U ime vlade oglasio se ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić koji je prosvjednike zamolio da odustanu od dalje radikalizacije prosvjeda te obećao da će u ponedjeljak pokušati u Novi Pazar dovesti vladino izaslanstvo.

tportal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije