Srpska policija uhapsila Jocu Amsterdama

Radiosarajevo.ba
Srpska policija uhapsila Jocu Amsterdama

Srpska policija uhapsila je Sretena Jocića, poznatog pod nadimkom Joca Amsterdam, zbog umiješanosti u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Ive Pukanića, prenosi FTV.

Jocić je uhapšen u Beogradu u kući Slobodana Miloševića, u Tolstojevoj ulici, koju je iznajmljivao. Hapšenje je uslijedilo nakon što je jedan od svjedoka saradnika u istrazi koja se vodi povodom ubistva Pukanića u iskazu hrvatskoj policiji optužio Jocića da je naručio ovo ubistvo.

Svjedok je naveo da je za ubistvo Pukanića, Jocić angažirao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića. Matanić je, prema tvrdnjama svjedoka, za Jocića odrađivao poslove i po Bugarskoj, a osim Pukanića, trebao je ubiti i Novicu i Hrvoja Petrača.

Pukanić je ubijen 23. oktobra prošle godine u eksploziji bombe postavljene na skuteru parkiranom uz njegov automobil. Tada su u nekoliko dana uhapšeni rođaci Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović, koji je jedini pušten. Za postavljanje bombe osumnjičen je Željko Milovanović iz Doboja, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije srbijanske državne sigurnosti. Milovanović je u bijegu. Osim za njim, policije regije tragaju i za Bojanom Gudurićem.

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, više decenija proveo je van Srbije živeći, radeći, i često boraveći po zatvorima zbog sumnji da je trgovao drogom, ali i da je naručitelj brojnih ubistava. Jocić je 1984. pobjegao u Amstrdam. Zbog kriminalnih djela 1993. završio je u zatvoru, odakle je pobjegao u Bugarsku, u kojoj je vidio nove poslovne prilike u trgovini drogom. Poslove je obavljao i pod imenom Marko Milosavljević. Tada je, navodno, pokrenuo i akciju likvidacije holandskog tužitelja.

Prema medijskim napisima, Jocića su u Bugarskoj 2002. odali Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija, s namjerom da preuzmu njegov kokainski kanal. Nakon hapšenja deportiran je u Holandiju, gdje je ponovo završio u zatvoru, iz kojeg je 2006. izručen Srbiji, gdje mu se sudi zbog poticanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, u julu 1995. Branio se sa slobode jer je položio kauciju od 300.000 eura i uredno se odazivao na sve sudske pozive.

FTV/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije