Sretko Kalinić u pritvoru u Beogradu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sretko Kalinić u pritvoru u Beogradu (VIDEO)

Jedan od najzloglasnijih pripadnika Zemunskog klana, Sretko Kalinić, izručen je sinoć Srbiji i smješten je u pritvor Specijalnog suda u Beogradu.

On je prvi državljanin Hrvatske koji je izručen Srbiji poslije potpisivanja međudržavnog sporazuma o izručivanju.

Iz Hrvatske je Kalinić u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, a operaciju ekstradicije iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nepunih pola sata kasnije, pripadnici MUP-a su trasom koja je unapred pripremljena, uz specijalno obezbeđenje duž cele trase, sproveli Kalinića do planiranog objekta i predali ga pripadnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Objekat u kom je smešten Kalinić će obezbeđivati i pripadnici Žandarmerije", naglasio je on.

Po Dačićevim riječima, MUP je sve detalje oko izručenja Kalinića čuvao u najstrožoj tajnosti želeći da izbjegne sigurnosne rizike koji su mogli biti "skopčani" sa operacijom izručenja.

Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dvije terorističke akcije.

On ima državljanstva Srbije i Hrvatske i jučer je u Zagrebu osuđen na godinu i po dana zatvora po tamošnjoj optužnici za posjedovanje faslifikovanih putnih isprava.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu protiv Kalinića vodi istragu za još tri ubistva pa on u Srbiji ima dvostruki status - osuđenika i pritvorenika.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana poslije njegovog hapšenja u Zagrebu pošto je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

http://www.youtube.com/watch?v=7T5z-v7TMbc


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije