Srebrenica u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Srebrenica u Beogradu

U organizaciji NVO "Žene u crnom" u petak je održan javni skup "11. juli - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici", na kome je poručeno da je saosjećanje prema žrtvama genocida vrhovni čin moralne odgovornosti i patriotizma.

"Pitanje Srebrenice u Srbiji je na neprimjeren način politizovano, tako da je ona izgubljena iz naših sjećanja i prestala da bude 'kamen međaš' u odnosu na koji Srbija treba da se odredi ukoliko želi da ide naprijed", rekla je predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević- Vučo.

"Ukoliko propustimo da obilježimo 11. juli kao dan sjećanja na Srebrenicu, bojim se da će ona biti duboko potisnuta i da će otvoriti prostor za nove nekažnjene zločine različitih vrsta", rekla je Vučo i dodala da je pitanje Srebrenice pitanje elementarnog poštenja, a ne političke prirode.

Na skupu u Beogradu koji je održan na prostoru između Predsjedništva Srbije i Skupštine grada pročitan je proglas upućen predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je potpisalo 100 nevladinih organizacija, a u kome se zahtijeva da se 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici, javio je Tanjug.

Predstavnice organizacije "Žene u crnom" na skupu su nosile transparente s porukama "Odgovornost", "Žene u crnom za mir i pravdu".

Predstavnica te organizacije Staša Zajević najavila je da će večeras na Trgu Republike biti održan i performans pod nazivom "Da ne zaboravimo genocid u Srebrenici".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije