Srbiji prijeti ponovno uvođenje viza

Radiosarajevo.ba
Srbiji prijeti ponovno uvođenje viza

srbiji je upućeno upozorenje u kojem stoji da bi zbog velikog broja azilanata privremeno mogla sotati bez bezviznog režima. Naime Srbija je po broju azilanata na trećem mjestu, što bi moglo dovesti do ponovnog uvođenja viza u ovoj zemlji.

Mnogi Srbijanci nakon ukidanja viza zatražili su azil u razvijenim zemljama, ali kako je većina njih odbijena. Srbija je noliko puta upozorena da riješi problem, kako su ih nazvali  'lažnih azilanata', a ovoga puta uslijedilo je i ozbiljno upozorenje te prijetnja suspenzijom bezviznog režima.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije istakli su za Blic da razmatraju da lažnim azilantima privremeno oduzimaju pasoše i da im uvedu mjeru zabrane napuštanja zemlje. Zbog ovog problema reagovala je i Vlada Srbije koja je izdala nalog resornim ministarstvima sa prijedlogom kratkoročnih i dugoročenih mjera, kako bi se spriječila pojava lažnih azilanata.

Kako piše Blic, procurila je informacija da Belgija od komesara EU za unutrašnje poslove traži suspenziju bezviznog režima za Srbiju. U tom pismu se sugeriše da se obrati pažnja na poštovanje obaveza koje je Srbija preuzela dobijanjem bijelog šengena.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je uhapšeno 24 osoba, među kojima i 16 policijskih službenika, zbog izdavanja lažnih dokumenata. On je nakon jučerašnjeg razgovora u Luksemburgu istakao da Belgija neće tražiti suspenziju bezviznog režima za Srbiju, jer se ipak smanjuje broj azilanata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije