Srbijansko tužilaštvo traži dozvolu za salušanje Mladića

Radiosarajevo.ba
Srbijansko tužilaštvo traži dozvolu za salušanje Mladića

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine tražit će dozvolu od Tribunala u Haagu da sasluša haškog optuženika Ratka Mladića o zločinima koje su muslimanske snage pod kontrolom Nasera Orića počinile u periodu od aprila 1992. do juna 1995. godine, nad srpskim civilima i zarobljenicima u istočnoj Bosni.

Događaji koje Tužilaštvo za ratne zločine istražuje nisu obuhvaćeni optužnicom koju je Tribunal u Haagu podigao protiv Nasera Orića, ističe se u saopćenju - radi se o lokacijama od Zvornika do Skelana i okolini Srebrenice. Haški tribunal je 3. jula 2008. godine pravnosnažno oslobodio krivice ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića za zločine nad Srbima u tom gradu počinjene 1992. i 1993. godine, kaže se u saopćenju.

Apelaciono vijeće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu kojom je Orić bio proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora što nije spriječio zločine nad Srbima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije