Srbijanskim cestama vlada nova vrsta opasnosti

Radiosarajevo.ba
Srbijanskim cestama vlada nova vrsta opasnosti

Ilustracija

Divlje službe za vuču vozila i serviseri u Srbiji pokazuju bahatost do te mjere, da sami izazivaju saobraćajne nesreće, kako bi turistima vrlo skupo naplaćivali svoje usluge, koje ponekad znaju koštati i do 5000 eura, piše srbijanski list Blic.

“Turskoj obitelji iz Njemačke je na osam kilometara od Niša pukla guma i trebalo je zmijeniti točak na njihovom automobilu. Pošto smo ih locirali, na teren smo poslali dizalicu Auto-moto saveza. Ekipa AMSS utvrdila je kako ne može skinuti točak na terenu i stavila je automobil na šlep unatoč protivljenju vozača” kaže Aleksandar Topić, bivši radnik Auto-moto saveza Srbije.

Topić dodaje kako su nesretnog vozača iz Njemačke odvezli do prvog servisa, gdje su ga nagovarali da kupi novi tačak, ni manje ni više nego za 150 eura, iako je čovjek imao svoj rezervni. Vozač je, naravno, bio zgranut i pozvao je predstavništvo njemačkog osiguranja ADAC u Beogradu, kako bi se žalio.

Pjena u auspuh

U AMSS-u tvrde kako su takve priče čista laž i podmetanja divljih prijevoznika i šlep-službi, koje im nisu partneri, ali Topić tvrdi kako on zna za najmanje desetak slučajeva prevarenih stranaca.

“'Mi surađujemo sa 20 partnerskih šlep-službi i servisa. Ukoliko netko od naših partnera napravi prijevaru, kazne idu i do milion dinara, uz stavljanje na crnu listu njemačkog ADAC osiguranja”, ističe za Blic Aleksandar Nikačević, generalni sekretar AMSS-a, ali bez odgovoria na pitanje koliko je njihovih partnera kažnjeno na taj način u posljednjih godinu dana.

Najveća opasnost od takvih prijevara vreba na saobraćajnici E80 na relaciji Niš-Dimitrovgrad te koridoru 10, a priča se i o tzv. “Bermudskom trokutu između Malog Požarevca, Velike Plane i Jagodine”.

“To je trokut u kojem nestaju kamioni, jer ih netko iz vučne službe kupi i vozi u servis, gdje će papreno naplatiti popravak. Dogodi se da stranac želi prespavati na parkingu. U toku noći netko mu nagura nekakvu pjenu u auspuh, pa čovjek ujutro ne može upaliti kamion. Prevarant strancu ponudi da ga odšlepa do servisa, gdje će mu kamion biti popravljen”, priča Dušan Perić iz Udruženja auto-prevoznika Beograda.

Najviše nepravde na svojoj koži osjete turski vozači, a navodno ih potkradaju i na benzinskim pumpama . Ništa bolje ne prolaze niti u Mađarskoj i Bugarskoj, gdje ih osim na benzinskim pumpama, varaju i pri promjeni deviza, piše Blic.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije