Srbijanski reis priveden zbog nošenja oružja

Radiosarajevo.ba
Srbijanski reis priveden zbog nošenja oružja

U ponedeljak je u Beogradu priveden reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić zbog nezakonitog nošenja vatrenog oružja.

Kako prenose agencije blizu Brankovog mosta, prilikom rutinskog kontrolisanja vozila Adema Zilkića pronađeno je vatreno oružje, koje je evidentirano kod nadležnih organa, ali za čije nošenje Zilkić nema dozvolu

U rutinskoj kontroli, policija je zaustavila pasat novopazarskih registarskih oznaka i pronašla je dva pištolja marke marke zastava CZ-99 i astra španske proizvodnje, za koje su Edin Rašljanin (vozač) i Zilkić imali dozvole za držanje, ali i ne i za nošenje.

Zilkić je međutim, agenciji Beta rekao da je policija u Beogradu u blizini Brankovog mosta na kratko zaustavila automobil u kom su bili on i njegov vozač, ali da se nije dogodilo “ništa nezakonito”.

“Nisam imao nikakvih problema sa policijom, bili su veoma ljubazni. Oni su procijenili da se moj auto zbog zatamnjenih stakala i novopazarskih registarskih oznaka mora zaustaviti”, kazao je Zilkić agenciji Beta.

On je naveo da je kontrola trajala oko pola sata i da je policajcima pokazao pištolj za koji ima dozvolu 14 godina i koji drži u kolima od kada dobija prijetnje.

“Policajcima sam pokazao pištolj i čekali smo oko pola sata na potvrdu da je to moje oružje. Kontrola je završena kad je potvrda stigla i nije se desilo ništa nezakonito i spektakularno”, kazao je reis.

Prema njegovim rečima, oružje drži u vozilu jer nije dobio državno obezbjeđenje. Šef kabineta vrhoskog poglavara Jakub Leković je ranije Tanjugu rekao da reisu ul ulemi već duže vreijme svakodnevno stižu poruke sa raznih strana da mu je ugrožena bezbjednost.

Rijaset se tim povodom više puta obraćao nadležnim državnim organima koji do sada po tom pitanju ništa nisu preduzeli, rekao je Leković.

Na privođenje Zilkića reagovala je i Islamska zajednica u Srbiji. Oni ističu da je nezakonito držanje oružja “poznato kod pristalica ideje rušenja Islamske zajednice koju predvodi Adem Zilkić, u više navrata je dokazivano”.

“Negovi huligani su u nekoliko navrata ranjavali vjernike koji su bili odlučni stati im na put i ne dozvoliti rušenje Islamske zajednice”.

Portparol Mešihata IZ u Srbiji je kazao za medije da nije čudo što je kod Zilkića pronađeno oružje.

“Za nas to nije iznenađenje. Mi odavno ukazujemo na to da je reč o militantnoj grupi, na čijem je čelu taj čovjek. Odnos vlasti u Srbiji i službi koje bi trebalo da se bave ljudima oko Zilkića je previše tolerantan.”

Povodom čitavog slučaja hapšenja Zilkić je za utorak najavio konferenciju za medije.

e-Novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije