Srbijanski predsjednik sa Srbima iz susjednih zemalja

Radiosarajevo.ba
Srbijanski predsjednik sa Srbima iz susjednih zemalja


Srbijanski predsjednik Srbije Boris Tadić sastao se u petak u Beogradu s predstavnicima Srba iz susjednih zemalja s kojima je, kako je saopćeno, razgovarao o daljnjem razvitku dobrosusjedskih odnosa i unapređenju položaja srpskih zajednica u tim zemljama.

Tadić je pritom istaknuo da je Srbija svjesna svoje odgovornosti u očuvanju nacionalnog identiteta i ponovio da Srbi trebaju biti lojalni građani država u kojima žive, saopćeno je iz njegova ureda.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) u Crnoj Gori Srđan Milić.

Predstavnici Srba iz susjednih zemalja, kako se navodi u saopćenju, izrazili su puno razumijevanje i potporu naporima koje Srbija čini da se situacija na Kosovu riješi dijalogom i mirnim putem.

Pozdravili su i odluke sa sjednice Vijeća Republike Srbije za odnose sa Srbima u susjedstvu, održane također u petak, koje se odnose na smanjenje konzularnih pristojba pri primanju i otpustu u državljanstvo Srbije, te kao dobar korak ocijenili projekt srbijanskog ministarstva obrazovanja o dodjeli stipendija Srbima iz susjednih zemalja, stoji u saopćenju.

Nakon sastanka kod srbijanskog predsjednika, Pupovac je, gostujući na beogradskoj televiziji B92, izjavio kako politika predsjednika Tadića i sadašnje srbijanske vlade, kao i politika srbijanske vlade od 2000. godine nadalje, nije politika "koja bi na bilo koji način uzimala Srbe iz drugih država i remetila te druge države".

Pupovac je dodao kako je Srbija država koja želi normalizirati odnose, koja želi vratiti izbjegle i osigurati ravnopravan položaj pripadnicima srpskog naroda u svim državama u okruženju, prenijela je Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije