Srbijanski parlament raspravlja o statusu Vojvodine

Radiosarajevo.ba
Srbijanski parlament raspravlja o statusu Vojvodine

Zastupnici u srbijanskoj skupštini počeli su u utorak raspravu o prijedlogu vojvođanskog statuta i prijedlogu zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine, a predviđa se da će parlamentarci bez većih trzavica prihvatiti te dokumente usprkos protivljenju oporbe, prenosi Fena.

Potporu zakonu i statutu već su najavili zastupnici vladajuće koalicije i oporbene Liberalno-demokratske stranke, a ostale su ih oporbene stranke ocijenile protuustavnima.

Neke od njih zatražile su povlačenje tačke dnevnog reda koja sadrži odlučivanje o tim dokumentima.

Predstavljajući zastupnicima prijedlog zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine, predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković kazao je da je to pokušaj dosljedne provedbe decentralizacije Srbije i koncept pokrajinske autonomije bez elemenata državnosti.

Po njegovim riječima, oba predložena dokumenta u skladu su sa srbijanskim ustavom.

Zastupnici Srpske radikalne stranke ocijenili su da je taj zakon prvi korak u razgradnji Srbije te da će, osim odcjepljenja te pokrajine, otvoriti ista pitanja i u drugim osjetljivim područjima zemlje.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije i bivši predsjednik vlade Vojislav Koštunica u ponedjeljak je ustvrdio da su statut i zakon o utvrđivanju ovlasti Vojvodine kozmetički mijenjani da bi se, političkom trgovinom, prikrio njihov separatistički značaj.

Predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović u izjavi medijima prije rasprave u parlamentu istaknula kako očekuje da će rasprava o tim dvama aktima biti gotova do kraja sedmice te da bi statut, odnosno zakon trebali biti prihvaćeni do kraja mjeseca.

Zastupnici u vojvođanskoj skupštini 7. studenog prihvatili su pravno-tehničke izmjene prijedloga vojvođanskog statuta. Tako je taj pravni akt usklađen s prijedlogom zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine koji je dva dana prije donijela srbijanska vlada i koji pokrajini daje široku autonomiju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije