Srbijanski mediji: Zukorlić gradi najveći minaret u Europi

Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: Zukorlić gradi najveći minaret u Europi

Prema pisanju srbijanskog portala Kurir novcem Sandžaklija iz čitavog svijeta, u Dugoj Poljani bit će izgrađena džamija, koja će imati najveće minarete u cijeloj Europi. Bogomolja bi trebala imati 15 kupola i šet minareta. Izgradnja je najavljena na svečanosti u Dugoj Poljani, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra „Kapija Peštera“

"Prostor džamije imaće 15 kupola, a prečnik glavne kupole je 12 metara. Islamski centar imaće šest munara, četiri munare visine 45 metara i dve visine 90 metara" izjavio je Hako Duljević na svečanosti u Dugoj Poljani, govoreći u ime Bošnjačke nacionalne fondacije.

Plan star 15 godina

Kurir piše da će u sklopu Islamskog centra biti i restoran sa 500 mjesta, dječji vrtić, škola Kur'ana, kulturni centar, kabinet za informatiku...

Kamen temeljac za Islamski centar, koji će, prema najavama, biti najmoderniji na Balkanu, postavio je muftija Zukorlić, podsjetivši da je taj objekat dio plana od prije petnaestak godina.

Svako selo – centar

"Zamisao je da svi značajniji seoski centri dobiju islamske centre. Uloga IZ je da pomogne muslimanima da budu slobodni, časni i dostojanstveni. Ni u Dugoj Poljani nismo mogli da dišemo punim plućima. Ovaj dan će označiti početak jedne nove Poljane, jednog novog Peštera", rekao je muftija polažući kamen temeljac.

On je dodao da ga napadaju jer je spreman da se „bori za slobodu i kad nema državu, kad nema autonomiju i kad nema vlast“, piše Kurir.

Najviši minaret u Kazablanki

Minaret najviše džamije u Europskoj uniji visok je jedva 25 metara. Islamski centar ‚"Srce Čečenije" u Groznom, otvoren 2008, ima minaret od 62 metra. Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog minareta Kutub u Nju Delhiju, koji je visok 72,5 metara.

Apsolutni svjetski rekorder u visini jeste minaret džamije Hasana Drugog u Kazablanki u Maroku i visok je 210 metara, objavljeno je na nekoliko novopazarskih sajtova.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije