Srbijanski mediji: Miloševićev krvnik i osuđeni ratni zločinac Frenki Simatović pušten iz zatvora

6
Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: Miloševićev krvnik i osuđeni ratni zločinac Frenki Simatović pušten iz zatvora
Foto: MMKS / Franko Simatović

Franko Simatović, osnivač i bivši načelnik Jedinica za specijalne operacije, poznat i kao Frenki, oslobođen je izdržavanja kazne na osnovu Haške presude i pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga, pišu srbijanski mediji.

Podsjetimo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je u maju ove godine konačnu presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), kojom su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ovom presudom rad Haškog tribunala na procesuiranju zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini je završen.

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Jovica Stanišić bio je šef Resora državne bezbjednosti tj. UDB-e, srbijanske tajne službe između 1991. i 1998. godine. Stanišić je naoružao i komandovao srpskim paravojnim formacijama, a neke od njih su Crvene beretke, Arkanovi tigrovi, Škorpioni..., tokom rata u Hrvatskoj u Bosni i Hercegovini.

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Franko Simatović "Frenki" bio je srbijanski obavještajac, komandant specijalnih snaga UDB-e Srbije. Bio je osnivač Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Posljednjom izmijenjenom optužnicom se Stanišić i Simatović terete da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem. Cilj je bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske. Milošević je preminuo prije okončanja sudskog postupka u Haagu.

Krajem juna 2021. godine, MMKS je nakon obnovljenog postupka osudio na po 12 godina Jovicu Stanišića i Franka Simatovića za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica Službe državne bezbjednosti (SDB) na području Bosanskog Šamca.

Oni su tada oslobođeni odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

Krajem januara ove godine održana su žalbena ročišta u kojima su Odbrane zatražile da MMKS ukine kazne i presudu preinači u oslobađajuću, dok je Tužilaštvo u Haagu u odgovoru navelo da Vijeće nije pogrešno zaključilo.

Tužilaštvo je navelo da Stanišić i Simatović ne samo da su znali da su drugi učesnici imali zločinačku namjeru nego su je i sami dijelili.

Stanišić i Simatović su prvobitno 2013. godine oslobođeni krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. ukinulo oslobađajuću presudu, zaključivši da su napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške.

Ponovljeno suđenje počelo je 2017. godine, a oni su se tokom postupka izjasnili da nisu krivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije