Srbijanska vlada protestuje kod crnogorske

Radiosarajevo.ba
Srbijanska vlada protestuje kod crnogorske

Srbijanska vlada uputila je Crnoj Gori protestnu notu povodom teksta Andreja Nikolaidisa, novinara i književnika te savjetnika predsjednika crnogorskog parlamenta, nedavno objavljenog na crnogorskom informativnom portalu Analitika, prenose u srijedu elektronski mediji u Beogradu te podsjećaju kako je isti tekst također objavljen na srbijanskom portalu e-Novine.

Šminkanje političkog monstruma

Crnogorskom ministarstvu protestnu notu uputio je, kako se navodi, srbijanski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac, dok je crnogorskom ambasadoru u Beogradu Igoru Jovoviću protest uputilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

U protestnoj noti se kaže kako srbijanska strana prenosi crnogorskoj oštar protest povodom "krajnje neprihvatljivih stavova koje Nikolaidis iznosi u javnost posljednjih godina, a koja su kulminirala u tekstu naslovljenom Šminkanje političkog monstruma", objavljenog 13. januara na portalu Analitika.

Dodaje se da je riječ o ''izrazito nepolitičkom i neetičkom tekstu, lišenom mjere i ukusa, autora koji zauzima službenu poziciju u državnom sistemu Crne Gore'' te ističe da takvi istupi ''ne samo da ne pridonose razvoju dobrih odnosa između dvije susjedne zemlje, već i neskriveno ohrabruju politički ekstremizam i upotrebu nasilja prema dužnosnicima Republike Srbije''.

Nikolaidis u spornom tekstu između ostalog govori o Republici Srpskoj navodeći da je riječ o "dijelu projekta srpske nacionalističke elite" te da se u RS "ne brani kršćanstvo, nego hipokrizija i zločin kao temelj zapadne civilizacije".

Kaznenu prijavu protiv Nikolaidisa zbog navodnog poticanja na terorizam u srijedu je podnijelo Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) koja, kako prenose mediji, podsjeća kako je Nikolaidis u tekstu Šta je ostalo od velike Srbije, objavljenom 11. januara na beogradskom portalu e-Novine, napisao kako je "Republika Srpska prirodna tvorevina u civilizaciji koja je nastala na barbarstvu".

'Nikolaidisovim izjavama baviće se tužilaštvo'

U UNSR-u su zaključili kako je Nikolaidis ocijenio da bi "civilizacijski potez bio upravo ugasiti Republiku Srpsku, makar i nasilno". Pritom UNRS aludira na činjenicu da je uoči obilježavanja 20 godina nastanka RS pronađen podmetnut eksploziv u dvorani u kojoj je dan nakon toga obilježena obljetnica.

Za to vrijeme traje i hajka na Nikolaidisa u srbijanskim medijima. Nikolaidis Krivokapićev savetnik za mržnju, Otvoreni poziv na terorizam iz fotelje savetnika Ranka Krivokapića samo su neki od naslova koji već danima pune srpsku štampu, uz ocjenu da je riječ o teškom incidentu, ne samo diplomatskom nego i političkom.  

Kako je Andrej Nikolaidis postao terorist

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije