Srbijanska vlada predložila raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora

2
FENA
Srbijanska vlada predložila raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora
Foto: Twitter / Aleksandar Vučić

Vlada Republike Srbije uputila je obrazložen prijedlog predsjedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne zastupnike.

"Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima osiguralo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmiranje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju europskih vrijednosti", navodi se u saopćenju Vlade Srbije.

U prijedlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, među ostalim, da su se u posljednje vrijeme u dijelu javnosti pojavili zahtjevi za raspisivanje novih, izvanrednih izbora za narodne zastupnike, a da je 11. septembra dio opozicijskih političkih stranaka takav zahtjev podnio predsjedniku Republike Srbije, prenijela je Radio Televizija Srbije (RTS).

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Vlada je, polazeći prije svega od ovog zahtjeva, zauzela stav da bi provođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih principa demokratskog društva, bilo dobra prilika da se preispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih na političkoj sceni i da se građanima omogući slobodno izražavanje svoje volje u kojem pravcu se Republika Srbija treba kretati", ističe se u saopćenju.

Također, članovi Vlade donijeli su na sjednici i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donesene su za još 64 grada i lokalne samouprave u Srbiji, pa će se u tim sredinama u isto vrijeme s parlamentarnim održati i lokalni izbori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije