Srbijai do 'bijelog šengena' ima još mnogo posla

Radiosarajevo.ba
Srbijai do 'bijelog šengena' ima još mnogo posla

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da to što je Evropska komisija jasno rekla da je Srbija učinila veliki korak i ide u dobrom pravcu ne znači da će od 1. januara 2010. godine sigurno da budu ukinute vize građanima ove zemlje.

Ivica Dačić je upozorio da samo jedan pogrešan potez može da ugrozi dolazak Srbije na "bijelu šengen" listu.

"Bitno je da smo stvorili preduslov za pokretanje procedure za predlog odluke o ukidanju viznog režima. Ne krijemo da nas je Evropska komisija pohvalila i da smo ostvarili veliki pomak u ispunjavanju svih kriterijuma iz 'mape puta'", rekao je Dačić.

On je naveo da je pred Srbijom nastavak "rada u blokovima", poput bezbjednosti dokumenata i granica, migracionih procesa, kontrole organizovanog kriminala i ljudskih prava.

"Moramo da donesemo strategiju za migracije, niz podzakonskih akata i akcionih planova, da se Brisel i u praksi uveri kako funkcioniše kontrola granica, bezbednost dokumenata, pitanje dvojnog državljanstva sa BiH i Crnom Gorom", rekao je Dačić.

On je ocijenio da bi Savjet ministara EU, ukoliko sve bude išlo svojim tokom, već početkom decembra mogao da donese konačnu odluku o ukidanju viza, istakavši da je za to potreban pozitivan stav Evropskog parlamenta i članica EU.

Dačić je istakao da se države članice EU, iako generalno podržavaju viznu liberalizaciju, još nisu izjašnjavale po tom pitanju.

"Kod mnogih još postoji bojazan od posledica tog procesa. Interesuje ih niz tehničkih detalja, poput kontrole administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i izdavanja pasoša našim građanima koji tamo žive", rekao je Dačić.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije