Srbija: 'Žene u crnom' podnijele krivičnu prijavu protiv portparola MUP-a

Radiosarajevo.ba
Srbija: 'Žene u crnom' podnijele krivičnu prijavu protiv portparola MUP-a

Nevladina organizacija za ljudska prava Žene u crnom podnijela je krivičnu prijavu protiv portparola Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomira Počuče, zbog javnog poziva na linč aktivista ove organizacije.

Staša Zajović, glavna koordinatorka NVO Žene u crnom, kazala je da poziv na linč Radomira Počuče predstavlja kontinuitet napada na ovu organizaciju te da ih to podsjeća na devedesete godine.

„Nama se čini da se obistinio naš strah, da su se na vlast vratili oni koji su devedesetih godina bili propaganda, nalogodavci ili izvršioci kriminalne politike Slobodana Miloševića“, kazala je Zajović.

Ona je istaknula da se boji da je ovo početak obračuna s neistomišljenicima, zbog toga što je i pored svih obećanja i verbalnih izjava o raskidanju s prošlošću i okretanju evropskim standardima, u Srbiji ostala ista politička matrica.

„Sve je to zapravo ona ista politička matrica: progon drugačije mislećih, jednoumlje, homogenizacija, isključivanje drugosti“, rekla je Zajović, dodajući da je sada njihov strah još i veći.

Sada je mnogo veća zabrinutost, iz razloga jer dolazi sa institucionalnog nivoa. Ranije su, zadnjih 15 godina, napadi uglavnom bili sa nekakvih produženih delova vlasti i tih nekakvih nereformisanih bezbednosnih službi, raznih kleronetnonacionalističkih organizacija, navijačkih grupa, huligana, koji su delovali veoma sinhronizovano, ali ovo sada dolazi sa većeg nivoa“, smatra glavna koordinatorka Žena u crnom, javlja Anadolu Agency.

Prema njenim riječima krivične prijave koje su posljednjih godina podnosile Žene u crnom, osim nekoliko koje su dobivene u njihovu korist pred sudom u Strazburu, ostale su predmeti koji zastarijevaju.

„To samo pokazuje da ova država nema apsolutno nikakvu nameru da se ozbiljno bavi zaštitom branitelja i braniteljki ljudskih prava, sve što govore međunarodnoj zajednici je samo jedna dimna zavesa“, rekla je Zajović.

Portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča je preko svog Facebook profila, 25. marta, pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da „ne troše pesnice između sebe”, već da se udruže i da pretuku Žene u crnom, koje su tog dana, na Trgu republike u Beogradu, obilježavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Kako prenose mediji u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Direkcija policije najoštrije su osudili istup Radomira Počuče, istaknuvši da je to njegov lični čin, zbog kojeg mu najvjerovatnije neće biti produžen angažman u toj jedinici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije