Srbija: Završni test iz matematike pod nadzorom policije

Radiosarajevo.ba
Srbija: Završni test iz matematike pod nadzorom policije

Ministarstvo prosvjete Srbije je saopštilo je da je Republička komisija došla u posjed fotokopije jedne od kombinacija testa iz matematike i utvrdila da realizacijom ispita u novonastalim uslovima može doći do neregularnosti ispita, ali prije svega do narušavanja regularnosti u sistemu rangiranja učenika, piše Anadolija.

U toku jučerašnjeg dana na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od nastavnika, roditelja i pojedinih novinara stigle su informacije koje su ukazale da postoji mogućnost zloupotreba u jasno utvrđenoj proceduri sprovođenja završnog ispita iz predmeta Matematika, koji je po kalendaru planiran da se realizuje danas.

Ministar prosvjete Žarko Obradović je danas izjavio da će biti štampani novi testovi,  a da će štampanje čuvati policija.

Predsjednik Komisije Zoran Kostić je u saopštenju naveo da je želeći da predupredi moguće zloupotrebe i eventualne posljedice, Komisija donijela odluku da uprkos velikog broja aktivnosti koje treba sprovesti po hitnom postupku, a odnose se na tehničku i logističku organizaciju, pomjeri polaganje za sutra, srijedu, 19. juna.

Pomjeranje testa iz matematike, kako je ocijenio, neće narušiti dalji tok realizacije završnog ispita.

"Dokazni materijal do koga je Komisija došla predat je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sa zahtevom da se izvrše neophodne radnje iz njihove nadležnosti i o rezultatima istih dostave informacije Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navedeno je u saopštenju.

Beogradski mediji su prenijeli da postoje informacije da je bilo zloupotreba i sa testom iz maternjeg jezika, a da su rješenja plaćana do četiri hiljade dinara.

U Srbiji je osmi razred ove godine završilo 70.385 učenika, dok je za upis u srednje škole predviđeno 80.859 mjesta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije