Srbija: Zabrana pušenja urodila plodom

Radiosarajevo.ba
Srbija: Zabrana pušenja urodila plodom

U Srbiji jedna trećina odraslog stanovništva puši, 41 posto šesnaestogodišnjaka ispušilo bar jednu cigaretu, a 10 posto njih svakodnevno puši. Kao najznačajniji faktor za nastanak mnogih bolesti kao glavni faktor su prepoznati pušenje i izloženost duhanskom dimu, izjavila je šefica Kancelarije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srbije Biljana Kilibarda.

Kilibarda je na otvranju izložbe Gradovi bez duvanskog dima, koju je ususrеt оvоgоdišnjеm Nаciоnаlnоm dаnu bеz duvаnskоg dimа priredila Kаncеlаriја zа prеvеnciјu pušеnjа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut nа kојoj su učеstvоvаli učеnici srеdnjih umjеtničкih škоlа u Srbiјi, ukazala da postoje pozitivni pokazatelji u odnosi na prethodni period.

"Pušači su usled primene zakona o zabrani pušenja na javnim mestima i izloženosti duvanskom dimu smanjili broj popušenih cigareta. Veliki broj stanovnika podržava primenu ove zakonske regulative i čak veliki broj se slaže sa novčanim kaznama smatra da treba primenjivati sve odredbe ovog zakona", rekla je Kilibarda.

Ona je na otvaranju izložbe u galeriji Оzоn, u izjavi za Anadolu Agency istakla da je krajnji cilj obezbjeđivanje "stopostotnog okruženja bez duvanskog dima" što podrazumijeva zabranu pušenja u svim barovima i kafićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije