Srbija: Vučić je predsjednik, ali na ovo pitanje još niko ne zna odgovor

Radiosarajevo.ba
Srbija: Vučić je predsjednik, ali na ovo pitanje još niko ne zna odgovor
Aleksandar Vučić novi je predsjednik Srbije, a jedan od prvih zadataka koje mora uraditi je i odluka o svom nasljedniku na funkciji premijera.

Vučić je poručio ranije da će to biti "neko s kim on može raditi". On je nakon što je proglasio pobjedu na izborima izjavio da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.

Vučić je izjavio da nije još odlučio ko će nastaviti da vodi Vladu Srbije, ali se nezvanično saznaje da je o tome najviše razgovarao s predsjednikom SPS-a Ivicom Dačićem. Naime, kako Blic saznaje, Dačić bi mogao postati novi premijer, a ako se to ne dogodi, SPS bi mogao dobiti još neko ministarsko mjesto u vladi. Tako se pominjala mogućnost povratka Branka Ružića u Nemanjinu 11.

Jedna od osnovnih dilema jeste da li će se Vučić opredijeliti za stranačku ili nestranačku ličnost. Ako se odluči za nestranačku ličnost, najviše šanse za premijersku funkciju imaju Ana Brnabić i Dušan Vujović.

Kada je Ana Brnabić u pitanju, ne može se osporiti njena stručnost, ali ni povjerenje koje uživa kod Vučića. Inače, ona je prije nekoliko sedmica izjavila da bi morala da se konsultira s Vučićem da vidi "ima li kapaciteta" za taj posao. Drugi nestranački kandidat koji se pominjao je ministar za finansije Dušan Vujović koji bi mogao biti autoritet svakom članu vlade, ali, kako se moglo nezvanično čuti, on nije pretjerano zainteresiran za prelazak na drugo radno mjesto, odnosno smatra da ima još mnogo posla u oblasti finansija.

Iako je to u ovom trenutku teško zamisliti da će se i dogoditi, za premijersku funkciju veoma je zainteresiran odlazeći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je i javno više puta nagovijestio da to očekuje, u zamjenu što se nije ponovo kandidirao na izborima. Nikolić je naveo da je o tome razgovarao s Vučićem.

Srpska napredna stranka, prema saznanjima Blica, očekuje da njima pripadne funkcija premijera, a među zainteresiranima su i Zorana Mihajlović, bivši ministar Nikola Selaković i sadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije