Srbija: Vlada pozvala sve građane Kosova da izađu na izbore

Radiosarajevo.ba
Srbija: Vlada pozvala sve građane Kosova da izađu na izbore

Vlada Srbije danas je pozvala sve građane Kosova da u nedjelju, 8. juna izađu na parlamentarne izbore.

Navodeći da se radi o izborima “za privremene institucije samouprave u pokrajini, Vlada Republike Srbije smatra da je neophodno osvojiti što je moguće više pokrajinskih poslaničkih mandata i staviti ih u funkciju opstanka Srba, stvaranja Zajednice srpskih općina, kao i u funkciju poduzimanja utvrđenih mjera državne politike s ciljem otežavanja dalje promocije i provođenja politike jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”.

Izlaskom na izbore i slanjem predstavnika u privremene institucije samouprave u Prištini učinit ćemo našu pregovaračku poziciju  snažnijom, a separatiste sve daljim od ostvarivanja njihovih ciljeva.  Masovnim izlaskom na birališta osujetit će se namere ekstremnih političkih krugova u Prištini, koji su uz pomoć dela međunarodne zajednice, nastojali da isključe Srbe iz biračkog procesa i umanje političku snagu Srba u južnoj pokrajini”, navedeno je u saopćenju izdatom nakon današnje sjednice vlade, piše Anadolu Agency.

Ističe se da borba za broj poslanika i političku snagu Srba u privremenim institucijama na izborima u nedjelju tek počinje i bez dogovora s predstavnicima Srbije i srpskog naroda neće biti moguće konstituiranje  privremenih organa vlasti u Prištini.

Učešće na ovim izborima metod je političke borbe prilagođen okolnostima u kojima se nalazimo, a podrška predstavnicima Srba i Srbije, građanska i patriotska dužnost svakog građanina Srbije na području AP Kosovo i Metohija. Jedinstvom i odlučnošću u provođenju dugoročno projektovane državne politike treba pokazati odgovornost i snagu jedne jedine i nedeljive države Srbije”, ocijenila je Vlada Republike Srbije na današnjoj sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije