Srbija vjerovatno bez viza od januara 2010.

Radiosarajevo.ba
Srbija vjerovatno bez viza od januara 2010.

Evropska komisija predložit će da se vizni režim za Srbiju ukine od 1. januara 2010., saopšteno je poslije sastanka predstavnika Srbije i Evropske komisije u Briselu.

Srbija je ispunila gotovo sve kriterije iz „Mape puta” za liberalizaciju viznog režima, a namjera vodećih zvaničnika Evropske unije za pitanja proširenja je da do kraja sljedećeg mjeseca Evropska komisija predloži ukidanje viza. To su za B92 izjavili predstavnici Vlade Srbije posle sastanka sa komesarima EU Jacquesom Baroom i Ollijem Rehnom.

Razgovorima u Briselu završena je druga faza razgovora o viznoj liberalizaciji. Na sastanku sa zvaničnicima Unije predstavljen je izvještaj Evropske komisije o ispunjenosti uslova iz „Mape puta”, izjavila je za B92 šefica Vladine kancelarije za pridruživanje Milica Delević.

„Komisija je zadovoljna postignutim rezultatima, zadovoljna je učinkom cjelokupne srpske administracije. To je zaista bio veliki zadatak za sve nas”, navodi Delevićeva.

„I ono što mi je drago da mogu da kažem da na osnovu tih sadašnjih rezultata, i na osnovu stavova zemalja članica sa kojima konsultacije još uvijek traju, da je namjera i komesara Baroa, i komesara Rehna, da Komisija uputi Vijeću Evropske unije prijedlog do kraja jula koji bi omogućio ukidanje viznog režima za građane Srbije od početka sljedeće godine”, najavljuje ona.

U razgovorima je učestvovao i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. On kaže da tokom ovog sastanka nije bilo riječi o problemima koji se vezuju za izdavanje putnih isprava kosovskim Albancima.

„Na sastanku je pričano o opštoj ispunjenosti svih kriterija. Nije se pojedinačno odnosilo niti na jedan problem. Ono što je važno istaći jeste da će Evropska komisija da nastavi da radi, zajedno sa Vladom Republike Srbije, monitoring implementacije samih zakona jer ovi zakoni su prije svega dobri za Republiku Srbiju, nisu isključivo i blisko vezani za ukidanje viza”, navodi on.

„Ono što je važno da jeste jasna konstatacija da jesmo ispunili sve obaveze iz 'Mape puta' i da možemo zaista da očekujemo da Srbija se nađe na bijeloj šengenskoj listi poslije 20 godina, to jest 01. januara 2010.”, kaže Homen.

Šef biroa MUP-a Srbije za međunarodnu saradnju i evropske integracije Dražen Maravić kaže da je u Briselu tema bila i bezbjednost dokumenata.

On kaže da su zvaničnici Unije zadovoljni kvalitetom novih biometrijskih pasoša koje izdaje MUP Srbije.

„U tom smislu je konstatovano da naš kvalitet putne isprave apsolutno zadovoljava sve najsavremenije standarde, kako u pogledu kvaliteta izrade, tako i u procesu njegove distribucije – primanja zahtjeva i uručivanja pasoša građanima“, kaže Maravić.

„Konstatovano je da u potpunosti pasoš Srbije ispunjava sve potrebne kriterije. O tome, čak, nije ni bilo posebno riječi, jer sa tim se počelo – sa konstatacijom da smo u tom domenu ispunili uslove“, navodi on.

Izvještaj Evropske komisije o ispunjenosti kriterija iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za Srbiju podrazumijeva ocjenu 42 kriterija. Odnosi se na napredak Srbije u oblasti sigurnosti dokumenata, kontrole ilegalnih migracija uključujući i readmisiju, javnog reda i sigurnosti, vanjskih odnosa i osnovnih prava.

Na osnovu ovog izvještaja Evropska komisija trebalo bi da u narednom periodu donese prijedlog odluke o liberalizaciji viznog režima za našu zemlju.

B92/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije