Srbija: Viši sud potvrdio optužnicu zbog ratnog zločina u Sotinu

Radiosarajevo.ba
Srbija: Viši sud potvrdio optužnicu zbog ratnog zločina u Sotinu

Rješenjem Višeg suda u Beogradu potvrđena je optužnica podignuta protiv okrivljenog Žarka Miloševića i drugih zbog ratnih zločina protiv civila, saopćio je danas Viši sud. 

Apelacioni sud u Beogradu, kako je navedeno, donio je 11. jula rješenje kojim je odbio kao neosnovane žalbe branilaca okrivljenih, prenosi Tanjug.

Taj sud je potvrdio rješenje Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda kojim je potvrđena optužnica Tužilaštva za ratne zločine podignuta protiv okrivljenih Žarka Miloševića, Dragana Mitrovića, Dragana Lončara i Mirka Opačića. 

Kako je navedeno u saoštenju, optužnica je podignuta zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i protiv okrivljenog Miroslava Milinkovića, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Sotin. Žarko Milošević i Dragan Lončar terete se da su od oktobra do kraja 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti u naselju Sotin kod Vukovara i tako izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Potvrđena optužnica i spisi predmeta će shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku biti dostavljeni predsjedniku vijeća, koji će započeti pripreme za glavni pretres, odnosno odrediti termin pripremnog ročišta", saopštio je Viši sud. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije