Srbija večeras dobiva kandidatski status EU

Radiosarajevo.ba
Srbija večeras dobiva kandidatski status EU

U Briselu je počeo samit šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije. Glavna tema samita je ekonomska kriza, a jedna od tema je i kandidatski status Srbije u EU.

Nakon dogovora Srbije i Rumunije, sasvim je izvjesno da će lideri EU večeras usvojiti preporuku sa ministarskog sastanka i Srbiji odboriti status kandidata za članstvo u EU. "Izgledi Srbije su više nego dobri, ali zaključci Evropskog savjeta još nisu formulisani", rekao je funkcioner Evropske komisije koji je želio da ostane anoniman, prenosi večeras B92.

Odluka koju donesu lideri zemalja EU mora biti jednoglasna, a zvanično će biti saopštena u petak ujutro. Konferencija za novinare na kojoj će zvanično biti saopštena odluka Evropskog savjeta biće održana oko ponoći, a u petak tačno u podne u Predsjedništvu Srbije građanima će se obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić.

Podsjetimo, samit šefova država i vlada EU na kojem treba da se odluči o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji počeo je u četvrtak uveče. U međuvremenu, uklonjena je posljednja i prepreka za kandidaturu Srbije. "Sve je riješeno", rekao rumunski predsjednik Trajan Basesku uoči samita EU. Srbija i Rumunija usaglasile su u četvrtak ranije u Briselu zapisnik o manjinama.

Očekuje se da večerašnja rasprava bude kratka, pošto evropske institucije smatraju da je Srbija ispunila uslove zadate na decembarskom samitu Savjeta. Ekonomska situacija EU, kandidatura Srbije i proširenje šengenske zone - tri su teme radne večere evropskih lidera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije