Srbija usvojila ono što je Dodik blokirao u BiH: "Nadamo se da nam neće zamjeriti"

Fena
Srbija usvojila ono što je Dodik blokirao u BiH: "Nadamo se da nam neće zamjeriti"
Foto: Anadolija / Ana Brnabić

Srbijanska premijerka Ana Brnabić potvrdila je u četvrtak da se Beograd početkom sedmice pridružio Deklaraciji EU-a o Bjelorusiji i izrazila nadu da im bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko to "neće zamjeriti".

Veleposlanici EU-a i SAD u Beogradu Sem Fabrizi i Anthony Godfrey pozdravili su taj potez.

EU je 11. augusta usvojila Deklaraciju o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji u kojoj se navodi da su građani Bjelorusije "pokazali želju za demokratskim promjenama", ali da izbori "nisu bili ni slobodni ni pošteni".

Bjelorusiju potresaju protesti od objave rezultata predsjedničkih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, a koje opozicija smatra namještenim.

Potpisivanje te deklaracije je "ono što Srbija treba činiti u okviru usuglašavanja srbijanske politike s europskom", rekla je Brnabić novinarima tijekom posjeta Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i dodala da se "nada da im to Lukašenko neće zamjeriti", prenijele su lokalne agencije.

Brnabić je odnose i suradnju Srbije s Bjelorusijom ocijenila dobrima. Istaknula je da Srbija nikad neće zaboraviti da je Lukašenko "jedini državnik na svijetu koji je za vrijeme NATO-ovog bombardiranja 1999. godine posjetio Srbiju", prenosi Hina.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH već se pridružilo uime BiH deklaraciji EU o Bjelorusiji. Ovo pitanje došlo je na dnevni red Predsjedništva BiH, na kojem su Deklaraciju podržali Šefik Džaferović i Željko Komšić, ali je protiv bio Milorad Dodik.

"Za to je nadležno Predsjedništvo BiH i mi ćemo tu stvar vratiti i razmatrati je u Predsjedništvu jer je u pitanju vanjska politika", rekao je u utorak predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije