Srbija: Usvojen Izvještaj o dogovoru s Kosovom

Radiosarajevo.ba
Srbija: Usvojen Izvještaj o dogovoru s Kosovom

 

Skupština Srbije usvojila je Vladin izveštaj o pregovarima Beograda i Prištine.

Srbijanski parlament je sigurnom većinom usvojio "Izveštaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom", u okviru kog se, kako se zvanično navodi, nalazi i sporazum postignut u Bruxellesu 19. aprila. Sporazum su, nakon višesatne rasprave, podržala 173 poslanika vladajuće većine i većina opozicinih stranaka, navodi agencija Anadolija.

Izvještaj su podržale i opozicione Demokratska stranka (DS), Liberalno demokratska partija (LDP), Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Srpsko pokret obnove (SPO-DHSS). A protiv su, pored poslanika Koštuničinog DSS-a, bili poslanici drugih stranaka sa Kosova kao i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović. Jedan poslanik je, tokom glasanja, bio uzdržan, a pet poslanika nije ni glasalo.

U usvojenom izvještaju je navedeno da je Vlada vodila pregovore na planski i sistematičan način radi zaštite nacionalnih interesa, i u skladu s Rezolucijom Skupštine Srbije: "Vlada je sve aktivnosti, uključujući same pregovore, odnosno vođenje dijaloga, izvršavala uz poštovanje Ustavom i zakonima utvrđene nadležnosti državnih organa i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji."

U tom izvještaju predstvljene su sve aktivnosti tokom dosadašnjih pregovora o tehničkim i političkim pitanjima, da je počeo prije šest meseci i da je održano deset rundi pregovora.  Postignuti sporazum, kako je potvrđeno, ima 15 tačaka i predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština. U usvojenom dokumentu se spominje i tehnički dijalog koji je trajao od marta 2011. do februara 2012.

"Postignuti su dogovori o matičnim knjigama, slobodi kretanja, carinskom pečatu, katastru, funkcionisanju sporazuma o trgovini CEFTA, prihvatanju univerzitetskih diploma i o regionalnom predstavljanju i saradnji", navedeno je u izvještaju.

Ivica Dačić

Nakon usvajnja Izvještaja premijer Srbije Ivica Dačić je ponovio da Srbija nije napustila Kosovo, da više neće raspravljati o Kosovu i da moraju sačuvati narod; "Srbi južno od Ibra već 14 godina žive po kosovskim zakonima. Teritorija bez naroda je veliki problem, zato moramo da sačuvamo narod."

Dačić je istakao da više nije moguće imati  politiku odbijanja. "Ostat ćemo onda i bez teritorije i naroda i nećemo više imati potrebe da raspravljamo o Kosovu i Metohiji u ovom parlamentu." On je ponovio da neće prihvatiti nezavisno Kosovo.

"Da li neko od poslanika stvarno misli da je Srbija 1999. godine pobedila NATO? Srbija je povukla svoju vojsku i policiju sa Kosova posle Kumanovskog sporazuma", naglasio je Dačić i istakao da Priština ne može da šalje svoje bezbjednosne snage na sjever Kosova bez pristanka Kfora i Srba.

On je naglasio da je NATO garancija te tačke sporazuma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije