Srbija usvaja zakon o homoseksualnim partnerima

Radiosarajevo.ba
Srbija usvaja zakon o homoseksualnim partnerima


Srbija razmatra novi zakon koji bi regulisao status istospolnih partnerstava, koji, kako kažu autori, nije korak ka legalizaciji homoseksualnih brakova.

Presuda o istospolnim brakovima u Srbiji bit će prezentovana na javnom saslušanju 4. juna, piše Balkaninsight.com.

Sudska presuda predstavlja pravo na nasljedstvo za partnere istog spola, koji žive u dugogodišnjoj zajednici.

Prema zakonu, u slučaju smrti jednog od njih, drugi partner bi naslijedio penziju preminulog. Takođe prema zakonu istospolni partneri će moći posjećivati jedni druge u bolnici kao članovi bliže porodice.

Autori teksta tvrde da zakon nije korak ka legalizaciji istospolnih brakova, problemu koji ostaje kontroverza u mnogim europskim zemljama.

„Ovo sujedina moguća legalna rješenja ka regulaciji statusa ljudi istog spola koji žive skupa“, izjavila je Suzana Paunović, direktorica Srpskog ureda za ljudska prava.

Paunović je optimistična da će zakon biti usvojen jer u srpskom ustavu, član 62, govori da brak može biti samo između muškarca i žene.

U susjednoj Hrvatskoj je u ponedjeljak skupljeno više od 500.000 potpisa, kojima se traži referendum da se ustavno definiše brak kao „doživotna unija žene i muškaraca“ čime bi se onemogućila legalizacija istospolnih brakova.

Do sad je 13 zemalja ozakonilo gay brakove, te zemlje su: Argnetina, Belgija, Brazil, Kanada, Danska, Francuska, Island, Holandija, Norveška, Portugal, Španija, Južna Afrika i Švedska.

Britanska konzervativna vlada je izjavila da namjerava uskoro legalizovati gay brakove.

Prema istraživanju srpsko društvo ostaje u dubini homofobno, kao rezultat toga homoseksualci žive u izolaciji i sa velikom dozom tajnosti.

U 2009, 2011. i 2012. srpske vlasti su zabranile gay parade nakon što je policija izjavili da učesnicima ne može garantovati sigurnost od desničarskih grupa.

Gay Pride marš dogodio se 2010. godine, ali je nekoliko hiljada mladih, uključujući fudbalske navijače i članove desničarskih organzacija bacalo kamenje i ispaljivalo rakete na učesnike i policiju, tako zapalivši zgrade i automobile.

Ove godine organizatori su najavili Beogradski Gay Pride koji će se održati od 20. do 29 septmbra, dok je šetnja kroz Beograd najavljena za 28. septembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije