Srbija: Uhapšena međunarodna kriminalna grupa

Radiosarajevo.ba
Srbija: Uhapšena međunarodna kriminalna grupa

U Srbiji je uhapšena osmočlana organizovana međunarodna kriminalna grupa, koja se bavila krijumčarenjem kineskih državljana preko Srbije, Makedonije i Grčke, čime je presječen kanal koji je išao preko ovih država - saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni, među kojima je i jedan Kinez, sa juga su Srbije, odnosno iz Vranja, Leskovca i Preševa, a organizovali su krijumčarenje ljudi sa više međusobno povezanih kriminalnih grupa u ovim zemljama.

Hapšenje je izvedeno u saradnji sa policijskim službama u regionu i uz koordinaciju SEKI Centra u Bukureštu, a članovi kriminalne grupe su, u zavisnosti od uloga i radnji, tranzit preko Srbije naplaćivali između 100 i 1.700 evra po osobi.

Uhapšeni su organizator međunarodne kriminalne grupe na teritoriji Srbije Srđan V. /1976 / iz Vranja, te Petar S. /1967/ iz istog grada, kao i Dragan Ј. /1960/ iz Leskovca i LJubisav P. /1965/, Nazir H. /1978/, Nazim M. /1962/ i Zoran I. /1965/, svi iz opštine Preševo te Јianmin Z. /1967/ kineski državljanin sa prijavljenim boravištem u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi.

Ova organizovana kriminalna grupa djelovala je u dužem vremenskom periodu u Kini, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, omogućivši nedozvoljeni prelazak državne granice, tranzit i boravak za više desetina državljana Kine ka zemljama EU.

Kineski državljani su na teritoriju Srbije dolazili avionom preko Beograda sa kineskim poslovnim putnim ispravama za koje nije potrebna viza za ulazak u Srbiju i odmah nastavljali dalje ili su radi ilegalnog odlaska ka zemljama EU legalno boravili izvjestan period u Srbiji.

Organizatori kriminalne grupe su ilegalnim migrantima obezbjeđivali prihvat i privremeni smještaj u Beogradu, Novom Sadu ili Pančevu, odakle su im organizovali tranzit do Preševa, sela Strezovce i Slavujevac, a potom nedozvoljen prelazak državne granice iz Srbije u Makedoniju i dalje u Grčku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Policija nastavlja rad na rasvjetljavanju svih činjenica i aktivnosti članova ove kriminalne grupe.

srna/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije