Srbija testira novo oružje i municiju domaće proizvodnje

Radiosarajevo.ba
Srbija testira novo oružje i municiju domaće proizvodnje
Tanjug / Ilustracija
Čak dvije fabrike u susjednoj Srbiji proizvode oružje.

To su Zastava oružje  iz Kragujevca i Prvi partizan iz Užica. 

Neki čitatelji vjerovatno se sjećaju da su ove tvornice radile i za vrijeme bivše Jugoslavije. Posljedljih dana, na vojnim poligonima u Srbiji testiraju se novi modeli oružja i municije koje izlaze iz ovih proizvodnih pogona.

Kako piše beogradski Blic, testiraju se modernije puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije, kao i municija u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel". 

 Kako prenosi RTS, najveća novina je isti kalibar za automatsku pušku, puškomitraljez i snajper, u odnosu na prethodna četiri kalibra koja su se koristila za ova oružja, a ovo je privuko pažnju stručne javnosti.

Srbija prva testira "grendel" za vojsku, dok u SAD, Finskoj još i nekoliko zemalja ovaj metak koriste lovci, navode srbijasnki mediji. 

Ideja konstruktora i vojnih planera jeste, kako se navodi, unapređenje vatrene sposobnosti pješadije i specijalnih jedinica Vojske Srbije izborom novog metka koji će biti precizniji, imati manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama.

Prednost je, kako pišu, da se u istom kalibru, 6,5 milimetara "grendel", za Vojsku Srbije konstruišu automatske puške, puškomitraljezi i snajperske puške, a zanimljiv je podatak da će automatske puške biti modularne, odnosno da će moci da koriste dva kalibra.

 Borba sa najmanje 500 metara

Ratovi vođeni u 21.  stoljeću pokazali su da zaraćene snage najčešće ne prilaze jedne drugima već se pješadija "bori sa neprijateljem sa 500 ili više metara udaljenosti. Sve više se koriste šlemovi i panciri, što zahtijeva oružje koje i na daljinama od 500 metara ima veliku zaustavnu moć, a što je nedostatak postojećih automatskih pušaka i puškomitraljeza, navode stručnjaci za oruje.

Zbog toga je još od američke intervencije u Avganistanu 2001. godine počela potraga za novim kalibrom, a u trci učestvuju meci 6,5 milimetara "grendel" i 6,8 milimetara "remington".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije