Srbija svela saradnju sa Haagom na tehničku razinu

Radiosarajevo.ba
Srbija svela saradnju sa Haagom na tehničku razinu

Srbijanska vlada skinula je s dnevnog reda sve tačke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haaškom sudu i svela saradnju s njim na tehničku razinu, potvrdio je novinarima u Beogradu voditelj srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju sa Haaškim sudom Rasim Ljajić, prenosi Fena.

 Ljajić je izjavio da zbog oslobađajuće presude Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču niko od predstavnika srbijanskih državnih tijela neće sudjelovati na konferenciji koju će 22. novembra u Beogradu organizirati ICTY, te da Srbija neće pružiti nikakvu vrstu logističke potpore u organiziranju te konferencije.

Rekao je i da je sudija Fausto Pocar, koji je u žalbenom vijeću uz sudiju Carmela Agiusa bio protiv oslobađanja Gotovine i Markača, također otkazao sudjelovanje na toj konferenciji.

"Vlada Srbije izrazila je danas ogorčenost zbog presude žalbenog vijeća Haaškog suda kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni odgovornosti za zločine u operaciji Oluja", izjavio je nakon sjednice srbijanske vlade Ljajić i objasnio da vladina odluka ne znači da Beograd obustavlja suradnju sa ICTY već da je "svodi na tehničku razinu".

Vlada je razmatrala političke i pravne posljedice presude Haškog suda kao prvu tačku dnevnog reda svoje sjednice.

"Ova je odluka pljuska međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja u regiji, i neće pridonijeti ukupnoj normalizaciji odnosa među državama i narodima na području bivše Jugoslavije", poručio je Ljajić.

Ranije je, komentirajući presudu, rekao da je Haški sud oslobađajućom presudom hrvatskim generalima izgubio svaku vjerodostojnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije