Srbija: Stopa nezaposlenosti 14,6 posto

Anadolija
Srbija: Stopa nezaposlenosti 14,6 posto
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Đorđević najavio je da to ministarstvo do kraja 2017. planira izdvajanje dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor.

Zahvaljujući prekvalifikaciji, putem Nacionalne službe za zapošljavanje, 100 ljudi je već ušlo u ovaj sektor, a Ministarstvo nastavlja taj trend i izdvaja sredstva za osposobljavanje još 900 ljudi

Đorđević je rekao da će samo u ovoj godini hiljadu osoba biti prekvalifikovano u IT stručnjake, uz ocjenu da je, s obzirom na potrebe tržišta, izvjesno da će svih hiljadu potom dobiti posao, saopćila je Vlada Srbije. 

On je najavio da će u budžetu za 2018. godinu biti izdvojena sredstva i za prekvalifikaciju u drugim oblastima, što će doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti. 

Dodao je da je do sada za sprovođenje mjera aktivne politike zapošljavanje u 2017. godini obezbijeđeno 2,8 milijardi dinara. 

Stupa nezaposlenosti u Srbiji, kako se navodi u saopćenju je najmanja u posljednjih 25 godina, a Vlada provodi brojne programe kako bi se taj trend nastavio. 

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine iznosi 14,6 posto što je za 4,4 indeksna poena niže nego u istom periodu prošle godine. 

U periodu januar - juli ove godine zaposleno je 159.471 osoba, odnosno više za 3,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije