Srbija se ubrzano naoružava, izdvojili stotine miliona eura: Vučić otkrio šta kupuje

26
Radiosarajevo.ba
Srbija se ubrzano naoružava, izdvojili stotine miliona eura: Vučić otkrio šta kupuje
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namjenu.

"Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona eura i još 400 miliona eura, za sve ove godine za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije i ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gdje je predviđeno negdje oko 360 miliona eura za dodatno naoružavanje, pa kada sve ovo saberete ova godina će biti godina u kojoj ćemo se najbrže i najsnažnije opremati", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nova vozila i oprema bi trebalo da stigne do 2026. godine.

Slobodan Vasković tvrdi: SAD su razorile Dodika i otpočele razaranje SNSD-a

Slobodan Vasković tvrdi: SAD su razorile Dodika i otpočele razaranje SNSD-a

"Svakako će biti velike izmjene u našim jedinicama, idemo na nešto manje taktičke jedinice, koje će imati mnogo bolju koordinaciju i to nije samo riječ o lakim pešadijskim jedinicama, nije riječ samo o specijalnim jedinicama, već je riječ i o našim oklopno mehanizovanim jedinicama", kazao je Vučić.

"Trenutno imamo na računu Jugoimport SDPR-a 186 miliona eura slobodnih sredstava i potrošićemo ih odmah na kupovinu oružja iz Srbije, iz naših fabrika namjenske industrije, to će biti osa, nora", najavio je Vučić.

"Uzećemo dodatnih 8 Nora, 81 produženi Miloš i svaki će biti naoružan mitraljezom i protivoklopnim raketama. Uzećemo 30 kupola za Lazar sa specijalnim dupsovima, kao i 26 borbenih vozila pješadije, dobili smo i neku opremu koju smo kupili prije dvije godine a stigla je nekim čudom do nas, služi za ometanje protivničkih sistema", dodao je on.

Vučić je izjavio danas da očekuje da uskoro, prvi put, u Srbiji se krene sa serijskom proizvodnjom dronova "samoubica" i najavio da bi već prije kraja ove godine mogli da imaju više hiljada takvih dronova i predatih Vojsci Srbije na upotrebu, piše B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije