Srbija se ne protivi izručenju Paravinje Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Srbija se ne protivi izručenju Paravinje Hrvatskoj

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da se Srbija neće protiviti da Dragan Paravinja bude izručen zemlji u kojoj je učinjeno teže krivično djelo.

Homen je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Srbije rekao da prema evropskim konvencijama, ako izručenje jednog počinioca krivičnog djela traži više zemalja onda se prednost daje onoj zemlji u kojoj je učinjeno teže krivično djelo.

Homen je rekao da to ne sprečava da Paravinja odsluži zatvorsku kaznu na kojoj je osuđen pravosnažno u Srbiji, ali tek nakon što odsluži u državi gdje je učinio teže krivično djelo.

On je naveo da je problem sa Paravinjom jedan od problema sa kojim se suočavaju zemlje u regionu zbog duplog državljanstva i naveo da je još 2007. godine Srbija tražila izručenje, ali da je obaviještena od Interpola Hrvatske da on ne može biti lišen slobode i da neće biti izručen Srbiji, jer je hrvatski državljanin.
        
Paravinja je u nedjelju uhapšen u okolini Srpca pod sumnjom da je oteo, silovao i ubio maloljetnu Anu Bilić /17/ na području Hrvatske, čije tijelo još nije pronađeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije