Srbija prosvjedovala zbog protjerivanja srpskog ministra s Kosova

Radiosarajevo.ba
Srbija prosvjedovala zbog protjerivanja srpskog ministra s Kosova

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković u srijedu je hitno pozvao veleposlanike Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi im izrazio prosvjed srbijanske vlade zbog protjerivanja ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića s Kosova, piše Fena.

Cvetković je veleposlanicima poručio kako taj slučaj predstavlja kršenje ljudskih prava i sloboda kretanja, navedeno je u priopćenju srbijanske vlade.

Kosovska policija prekinula je u srijedu posjet ministra Bogdanovića mjestu Štrbac na Kosovu, objasnivši mu da se ne može kretati na tom području bez dozvole kosovske vlade, izvjestili su beogradski mediji.

Nakon što je Bogdanović zatražio pisanu odluku kosovske vlade, zapovjednik policije kazao mu je kako postoji samo usmena zapovijed da mora napustiti Kosovo.

Bogdanovića su, dodaje se, nakon kraće rasprave, naoružani pripadnici posebne postrojbe kosovske policije otpratili do graničnog prijelaza Merdare na sjeveru Kosova.

Savjetnik u kosovskom ministarstvu unutarnjih poslova Fishik Rexepi izjavio je za agenciju dpa da je Bogdanović dobio dopuštenje za privatni posjet Kosovu, ali je "održao nekoliko političkih govora, što nije bilo predviđeno".

U izjavi novinarima Bogdanović je kazao da je riječ o nepromišljenom potezu kosovskih vlasti, jer je on stanovnik Kosova i kao takav se ima pravo kretati po Kosovu, bez obzira na svoju ministarsku dužnost.

"Ovo je primjer da na Kosovu ne postoji sloboda kretanja i da se ovdašnjim Srbima žiteljima Kosova, a time i meni, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja", naglasio je Bogdanović.

U priopćenju ureda posebnog predstavnika Europske unije na Kosovu, koje prenose mediji, navodi se da je ministru Bogdanoviću uskraćeno pravo boravka na Kosovu zato što nije poštovao procedure koje se odnose na službene posjete.

"Postoje prihvaćena načela i procedure između Beograda, Europske unije i Prištine za službene posjete i u ovom slučaju te procedure nisu poštovane", navodi se u priopćenju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije