Srbija proglasila epidemiju nove gripe

Radiosarajevo.ba
Srbija proglasila epidemiju nove gripe
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije.

Milosavljević je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da naredba ministra za proglašenje epidemije između ostalog podrazumijeva vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mjestima, uključujući škole i predškolske ustanove u cijeloj državi ili u dijelovima zemlje, ali po procjeni nadležnih zdravstvenih ustanova.

Ministar je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane te vrste.

Proglašenje epidemije, kako je istakao, podrazumijeva i vanrednu imunizaciju, a prednost će imati osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja i djeca starija od šest mjeseci.

Milosavljević je naglasio da Srbija ne kasni sa početkom imunizacije, budući da će biti jedna od prvih zemalja van EU koja će započeti vakcinaciju protiv novog gripa. Naredba o proglašenju epidemije stupa na snagu po objavljivanju u službenom glasniku.

Svi uslovi za proglašenje

O tome da li u Srbiji treba da bude proglašena epidemija novog gripa, Branislava Tiodorovića jutros ranije je izjavio za B92:

"Na osnovu ocjene epidemiološke situacije i na osnovu procjene kako će se ona odvijati u narednim mjesecima, postoje svi uslovi da se proglasi epidemija. S obzirom da do ovog trenutka imamo zvanično potvrđenih 258 slučajeva, što će sigurno u toku narednog perioda biti povećano, zatim da imamo u klinikama za infektivne bolesti i u infektivnim odjeljenjima u bolnicama sigurno preko 350 ljudi, s obzirom da smo do sada imali 7 fatalnih završetaka i da postoje svi uslovi i faktori rizika za širenje epidemije u svim dijelovima Srbije- na osnovu svega toga postoje apsolutno uslovi da se može proglasiti epidemija", rekao je Tiodorović.

Osim toga, radna grupa radila je i na prijedlogu mjera protiv epidemije koje će proslijediti Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Posle sagledavanja epidemiološke situacije u institutu Batut prijedlog mjera biće predat ministru zdravlja. Tiodorović je ubijeđen da će ministar već danas ili sutra proglasiti epidemiju.

Kada je riječ o mjerama protiv epidemije, Tiodorović za B 92 objašnjava da one, između ostalog, predviđaju vanrednu vakcinaciju stanovništva.

Vakcinacija za dvadeset dana

"Nešto posebno se neće desiti. U ovoj fazi, koju mi smatramo da je za blagi talas pandemije, nećemo zatvarati odjednom sve škole, obdaništa, zabranjivati skupove, održavanje koncerata, pozorišnih i bioskopskih predstava".

"To će se činiti na lokalu, na osnovu procjene situacije i ovlaštenih instituta tj. zavoda za javno zdravlje određenog područja. U prvom pandemijskom udaru, najvjerovatnije poslije, Nove godine kada će biti više oboljelih, u toj fazi će možda biti proglašavanja određenih postupaka na nivou republike", kaže on.

Kada je riječ o vakcinaciji Tidorović se nada da bi ona mogla da počne već za 20 dana, odnosno početkom decembra.

Inače, pomoćnica ministra zdravlja Ružica Nikolić rekla je, povodom spekulacija o neželjenim dejstvima vakcine protiv gripa, da je vakcina "kao i svaki drugi lek".

"Vakcina je lek kao i svaki drugi koji ima potvrđeno indikacijsko područje dejstva sa dijelom koji se zove neželjeni efekti, i ona se ne razlikuje u odnosu na druge lijekove", rekla je Nikolićeva.

Ona je dodala je da je 40 miliona ljudi do sada primilo vakcinu, bez neželjenih dejstava, piše B92.net.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije